Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı Çin Global Televizyon Ağı (CGTN) ve Renmin Üniversitesi tarafından yapılan ankete katılan birçok kişi Amerikan tarzı demokrasinin dünya genelinde kaos yarattığı görüşünü dile getirdi.

Ankete katılanların yüzde 71’i, ABD’yi sık sık “demokrasi” kisvesi altında diğer ülkelerin iç işlerine müdahale etmek ve diğer ülkelere baskı uygulamakla eleştirirken, yüzde 62,3’ü de ABD’nin yaptırım ve ekonomik zorlama gibi yöntemleri kötüye kullandığı hegemonya girişimlerinden büyük hoşnutsuzluk duyduklarını kaydetti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 68’i, ABD’nin uzun zamandan beri diğer ülkelerde “renkli devrimleri” kışkırtması ve “vekâlet savaşları” başlatmasından dolayı büyük kaygı duyduklarını belirtti. Yüzde 65,8’i ise askeri darbeyi kışkırtmak ve ihtilal gibi yollarla diğer bir ülkeyi siyasi sistemini değiştirmeye zorlama girişimlerine şiddetle karşı çıktıklarını ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 84,3’ü, demokrasinin farklı ülke ve kültürel ortamlarda farklı yollarla kendisini gösterdiğini, üstün konumda bulunan bir demokrasi tarzının veya tek standartlı bir siyasi sistemin bulunmadığı görüşünde olduğunu aktardı.

Katılımcıların yüzde 84,8’i, bir ülkenin siyasi sistemi tercih ederken, kendi tarihi, kültürel ve somut koşullarını göz önünde bulundurması gerektiğini, yüzde 80,3’ü dünyada birçok medeniyetin bulunmasının dünya gelişiminde olumlu rol oynayacağını; yüzde 79,5’i ABD’nin demokrasi kisvesi altında dünya genelinde hegemonya arayışında bulunduğu girişimlere şiddetle karşı çıktıklarını belirtti.

Bunun dışında ankete katılanların yüzde 86,8’i ABD’ye diğer ülkelerle temaslarda bulunurken, karşılıklı saygı ve fikir ayrılıklarını bir kenara bırakıp ortak noktalar arayışında bulunma gibi konseptlere bağlı kalarak, hegemonya eylemlerini derhal durdurma çağrısında bulundu.

Anketteki sorulara ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, İspanya, Japonya, Brezilya, Arjantin, Güney Afrika, Malezya, Peru ve Pakistan dahil 32 ülkedeki 39 bin 315 kişi yanıt verdi.

Hibya Haber Ajansı