Bakan Kacır, açılış öncesi yaptığı konuşmada dünyanın, dijitalleşmenin getirdiği yenilikçi teknolojilerle büyük bir dönüşüm yaşadığını söyledi.

Yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi yenilikçi teknolojilerin sosyal hayattan iş süreçlerine, üretim modellerinden, tüketici davranışlarına kadar tüm alanlara nüfuz ederek devrim niteliğinde değişikliklere neden olduğunu hatırlatan Bakan Kacır, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak stratejik bu değişimi; insanı odağına alan bir kalkınma yaklaşımıyla, vatandaşlarımızın refahını artırmak ve ülkemizi daha ileriye taşımak için bir fırsat olarak görüyoruz. Yenilikçi fikirlerin ürün ve hizmetlere dönüştüğü teknoparklarımızın sayısını 2’den 101’e, Ar-Ge ve inovasyon yapan girişimlerimizin sayısını 56’dan 10 binin üzerine çıkardık. Teknoparkları, yapay zekadan siber güvenliğe, finans teknolojilerinden yeşil teknolojilere kadar birçok alanda “Milli Teknoloji Hamlesi”sinin vizyon projelerinin yürütüldüğü mekanlara dönüştürdük."

Bin 600'ü aşkın Ar-Ge ve tasarım merkeziyle, firmaların Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünü benimseyerek, daha yüksek katma değerli ürün ve hizmetler sunmalarına imkan tanıdıklarını belirten Bakan Kacır, "Son 22 yılda; Ar-Ge harcamalarımızı 10 katına çıkararak 12 milyar dolara, Ar-Ge personeli sayımızı ise 9 katına çıkararak 272 bine yükselttik. Oluşturduğumuz Ar-Ge ve inovasyon altyapısının meyvelerini her geçen gün alıyoruz." diye konuştu.

Kacır, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Fon Çağrıları, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, ve TechInvest-Tr Programı gibi girişimcilerin inovatif projelerini hayata geçirmelerini hızlandıracak yeni finansman mekanizmaları oluşturduklarını dile getirerek "TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Programıyla girişimcilerimizin yenilik odaklı iş fikirlerini, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetlere dönüştürmelerine imkan tanıyoruz. Ülkemizin girişimcilik alanındaki politika ve projelerine rehberlik eden Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejimizle 2030 için 100 bin teknogirişim ve 100 milyar dolar değeri aşan turcorn çıkması hedefini koyduk." dedi.

Bakan Kacır, Balıkesir Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Uydu Kuluçka Merkezi’yle Balıkesir’in girişimcilik ekosistemine yeni bir merkez kazandırdıklaronı belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bugüne kadar Balıkesir Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren teknoloji girişimlerimiz ve şehrimizdeki 14 Ar-Ge merkezinde yürütülen Ar-Ge projeleri için 1,6 milyar lira Ar-Ge desteği sağladık. Balıkesir Teknokent’i bugünlere getirmek için 233 milyon lira katkı sunduk."

Hibya Haber Ajansı