Türkiye’nin önemli girişim sermayesi fonlarından Logo Ventures, yatırım kararlarını alırken ESG kriterlerini ve girişimlerin etki potansiyellerini dikkate alıyor. Şu ana kadar toplamda Türkiye ve Orta Doğu Avrupa’da erken aşama teknoloji odaklı 17 girişim şirketine yatırım yapan şirket, belirlenen etki hedeflerinin ekosistem tarafından takip edilmesi adına hazırladığı ilk etki raporunu yayımladı. 

Logo Ventures; ESG kriterlerine uymayan, olumsuz etki yaratan sektör ve girişimlere yatırım yapmamaya özen gösteriyor. 2023 yılında yatırım kararları süreçlerine girişim etki puanlamasını dahil eden şirket, diğer etki bağımlı süreçleri de dikkate alarak yarattığı pozitif etkiyi artırmayı hedefliyor. 

Girişimlerden alınan verilerle hazırlanan raporda; her etki faktörü için bir hedef yüzdesi belirlenerek değerlendirme sonucunda çıkan sonuçlara şeffaf bir biçimde yer verildi ve 2023 yılında yatırım yapılan 17 girişim, 11 farklı konuda toplamda 31 etki hedefi üzerinden değerlendirildi. Oluşturulan etki skorlaması sisteminde Logo Ventures’ın portföyünde etki girişimi olarak öne çıkan Evreka, Kamion, Getmobil, Carbon Centrum, FigoPara ve Avane Cloud Kitchens gibi 6 adet girişim raporda etki şampiyonu olarak yer aldı.

Etki ölçümlemesinin sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için önemli olduğuna inanıyoruz

 Logo Ventures yatırımlarının yüzde 69’unun; “2X Challenge” kriterlerine uygun, kadın liderliği veya çalışanlar arasında kadın erkek dengesini gözeten şirketler olduğunun bunun yanında yatırılmış toplam miktarın yüzde 47’sinin doğdukları ve yaşadıkları ülkeler dışında şirketler kurmuş olan girişimcilere yapıldığının altını çizdi. Pozitif etki yaratma hedefine ulaşmak adına çalışmalar yapan Logo Ventures, raporda 2023 yılı boyunca gerçekleştirdikleri ölçme değerlendirme faaliyetleri sayesinde güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek gelecek yıllarda hedefe ulaşmak için hangi alanlara odaklanacaklarını ortaya koydu.

Etki raporu hakkında yorum yapan Logo Ventures Yönetici Ortağı Merve Zabcı, “2023 Logo Ventures için sürdürülebilirlik ve etki yatırımı konularında eyleme geçtiğimiz bir yıl oldu. Gelecek nesillerin teknolojilerine yatırım yaparken, bu teknolojilerin sosyal ve çevresel etkilerini ölçümleyerek yarattığımız değeri daha iyi analiz etmeye ve proaktif bir biçimde hareket etmeye başladık. Yatırım süreçlerimizde yaratılan etkinin ölçümlenmesinin ve takip edilmesinin sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için önemli olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Raporu indirmek ve görüntülemek için: https://docsend.com/view/3em4icwribbtrt83 

Hibya Haber Ajansı