Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür Sanat’ta düzenlenen programda konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, proje alanının 2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yenileme alanı olarak ilan edildiğini anımsatarak, “Bölgenin projeye uygun hale gelmesi için zorlu bir kamulaştırma sürecini başarıyla geride bıraktık. Güncel bedeliyle toplamda 2.5 milyar TL değerinde 100 bin metrekare alanı kamulaştırarak bölgeyi yeni projemizin uygulanmasına yüzde 100 oranında hazır hale getirdik.” diye konuştu. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın, asırlar boyu birçok medeniyete kucak açmış, Selçuklulara 200 yıl başkentlik yaparak Darü’l-Mülk unvanını gururla taşıyan bir şehir olduğunu vurgulayarak, “Aldığımız her nefeste bu aziz şehrin kadim tarihini, binlerce yıllık hatıralarını ve birikimlerini kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz. Hazreti Mevlana’nın; ‘Gerçek Aşk’ı bilen kalp, bir damla suya bile hürmetle bakar’ sözüyle ifade ettiği gibi, Konya’mızın her bir değerine hürmet ediyor ve o değerleri yaşatarak yarınlara taşımak için büyük bir gayret gösteriyoruz.” cümlelerini kullandı.

Bu gayretlerin en önemli sembollerinden birinin Türkiye’nin en büyük ihya projesi olan Darü’l-Mülk Projesi olduğuna dikkati çeken Başkan Altay, “Darü’l-Mülk Projesi kısaca Anadolu’nun kadim başkentini aslına uygun bir mimariyle yeniden ihya etme projesidir. Bu proje kapsamında şehir merkezimizin 20 farklı noktasında çok önemli dönüşüm ve restorasyon projelerini hayata geçiriyoruz. Mevlana ve Altın Çarşı dönüşümleri, Taş Bina Restorasyonu, Alaaddin Caddesi’ndeki binaların dış cephelerinin yenilenmesi, Darü’l Mülk Sergi Sarayı, Eski Tekel Binasının Depo No:4 olarak yeniden ihyası gibi önemli projelerimizi tamamladık. Büyük Larende Dönüşümü, Şükran Mahallesi Dönüşümü, Kılıçarslan Meydanı’nda 13 evin restorasyonu ve Konya Velespit Müzesi gibi birçok projemiz de devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Hibya Haber Ajansı