Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İzmir Kalkınma Ajansı eliyle hayata geçirilen projelerle yerel kalkınmayı desteklediklerini belirterek, “Şehrimizde kamu kurumlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın toplam 671 projesine bugüne dek 4,7 milyar lira kalkınma desteği sağladık” dedi.

Son 22 yılda, 751 milyar lira tutarında sabit yatırım için 6 bin 365 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini söyleyen Bakan Kacır, “İzmir’de 182 binden fazla nitelikli istihdamın önünü açtık. Üretimin, sanayinin, ticaretin şehri İzmir’imize 4 yeni organize bölgesi, 3 endüstri bölgesi kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde ilave 95 bin istihdam oluşturduk” açıklamasında bulundu.

Bakan Kacır, İzmir’e 4 Teknopark, 100 Ar-Ge ve 24 tasarım merkezi kurduklarına vurgu yaparak, yenilik odaklı projelere 22,8 milyar lira  ve son 22 yılda İzmir’de  70 binden fazla KOBİ’ye 8,2 milyar lira destek verdiklerini aktardı.

TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında son 22 yılda 5 bine yakın araştırma projesine ve 7 bin 700’den fazla bilim insanına 15 milyar lira destek sağladıklarına dikkat çeken Bakan Kacır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“81 şehrimizde kurduğumuz Deneyap Teknoloji Atölyeleri ile gençlerimizi bilim ve teknoloji dünyasıyla tanıştırıyoruz. Bu atölyelerde pek çok yenilikçi teknoloji alanında 3 yıl süreli eğitim imkanı sunuyoruz. İzmir Kalkınma Ajansı’mız ile yerel kalkınmayı destekleyerek genele yayıyoruz. Şehrimizde kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın toplam 671 projesine bugüne dek 4,7 milyar lira kalkınma desteği sağladık.”

Bakan Kacır, yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirilen hamleler ile Rüzgar Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Test ve Analiz Merkezi’ni (RÜZMER) kurduklarını söyleyerek, kurdukları deniz üstü rüzgar enerjisi sayesinde de ölçüm direği ile yıl boyunca veri topladıklarını dile getirdi.

Son olarak rüzgar türbini yatırımlarına da değinen Bakan Kacır, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

“Avrupa’da 2030’a dek oluşacak yaklaşık 300 GW rüzgar türbini talebinden pay almayı ve ülkemizde 2035 yılına dek gerçekleşecek 15 GW rüzgar türbini yatırımlarında yerli türbinlerimizin kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu önemli projeler, İzmir’in büyümesine, gelişmesine tüm imkanlarımızla koyduğumuz katkıların somut örneği niteliğinde. Biz, sanayinin, ticaretin, üretimin lokomotifi İzmir’i bir başka seviyoruz."

Hibya Haber Ajansı