Avrupa Birliği bu yıl 10’uncu defa verilen Avrupa Yenilikçi Kadın Ödülü’nün kazananlarını ve ikincileri duyurdu. Türkiye’den RS Research’in Kurucu Ortağı ve CSO’su (Chief Science Officer) Rana Sanyal, birincilik ödülünün sahibi oldu. Bu ödüllere layık görülen kadınlar, gelecek nesillerdeki yenilikçi kadınlara ilham verirken, çeşitliliğin ve cinsiyet eşitliğinin Avrupa’nın inovasyon gündemini geleceğe taşımadaki önemine dikkat çekiyor. Rana Sanyal , hedefe yönelik kemoterapi için akıllı nanotıbbi ürünler geliştiriyor.

Avrupa Komisyonu İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlik Komiseri Iliana Ivanova, “Bu yılki Avrupa Yenilikçi Kadın Ödülü, Avrupa genelinde inovasyona ve girişimciliğe öncülük eden kadınları 10’uncu kez ödüllendiriyor. Tüm kazananları ve ikincileri en içten dileklerimle tebrik ederim. Ödülleri kazanan kadınların çığır açan fikirleri, tutkuları ve kararlılıkları hepimize ilham veriyor ve Avrupa’daki inovasyon ortamında cinsiyet dengesinin teşvik edilmesinin önemini hatırlatıyor” dedi. 

Bu yıl 10. defa dağıtılan ödüllerde, 3 kategoride kazananların ve ikincilerin gösterdikleri başarılar dikkat çekiyor:

1) Yenilikçi Kadınlar, AB Üye Devletleri ve ilişkili ülkelerdeki tüm kadın kurucular ve kurucu ortaklar için Horizon Europe’a:

Birinci: Rana Sanyal (Türkiye), RS Research’in Kurucu Ortağı ve CSO’su (Chief Science Officer), hedefe yönelik kemoterapi için akıllı nanotıbbi ürünler geliştiriyor.

İkinciler:

NÜWIEL’in (Almanya) Kurucu Ortağı ve İdari Direktörü Natalia Tomiyama (Almanya), yayanın hareketini ya da bisikletçinin çekişini eşleştirebilen e-trailer geliştiriyor.

Marsi Bionics’in (İspanya) CEO’su ve Kurucu Ortağı Elena García Armada, pediatrik ekzoskeletonlar ve robotik dizler geliştiriyor.

2) Yükselen Yenilikçiler, 35 yaş altındaki umut vaadeden genç yenilikçi kadınlar:

Birinci: tucuvi İcra Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı María González Manso (İspanya), empatik yapay zeka ile telefonla yapılan takip muayenelerini otomatikleştiriyor.

İkinciler:

IENAI SPACE’in CEO’su ve Kurucu Ortağı Sara Correyero Plaza (İspanya), nano uydular için elektrikle hareket motorları ile birlikte görev optimizasyonu geliştiriyor.

Luminate Medical’in CTO’su ve Kurucu Ortağı Bàrbara Oliveira (İrlanda), kanser tedavisinin yan etkilerini önlemeye yardımcı bir teknoloji geliştiriyor.

Lita.co’nun CEO’su ve Kurucu Ortağı Eva Sadoun (Fransa), sosyal girişimlere yatırım yapmayı kolaylaştırıyor.

3) EIT Topluluğu’nun üyeleri için EIT Kadın Liderlik Ödülleri:

Birinci: S.lab’ın (Ukrayna) İcra Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Yuliia Bialetska, plastik köpük ambalajlara alternatifler geliştiriyor.

İkinciler:

BettaF!sh GmbH (Almanya) Direktörü ve Kurucu Ortağı Deniz Ficicioglu, balığa alternatif deniz yosununa dayalı alternatifler geliştiriyor.

Plio Surgical (İrlanda) CEO’su Cristina Purtill bağırsak ameliyatı sonrası iyileşme süreci için manyetik bir çözüm geliştirdi.

Avrupa İnovasyon Konseyi ve KOBİ Yönetim Ajansı (EISMEA) ile Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından ortak yönetilen Avrupa Yenilikçi Kadın Ödülü, Avrupa Birliği’nde dönüştürücü değişimi teşvik etmeyi ve inovasyon odaklı büyümede kadınların vazgeçilmez rolünü vurgular. Avrupa genelinde inovasyon ve girişimciliği yönlendiren kadınlar, 10 yıldır Avrupa Komisyonu ödülleriyle önurlandırılıyor.

Arkaplan

Avrupa Yenilikçi Kadınlar Ödülü, AB genelinden ve Horizon Europe ile ilişkili ülkelerden kadınlara, insanlar ve dünya için pozitif değişiklikler için yenilikler geliştirenlere veriliyor.

Ödül organizasyonu, Avrupa İnovasyon Konseyi ve KOBİ Yönetim Ajansı (EISMEA) ile Avrupa İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü (EIT) tarafından ortak yönetiliyor. Kazananlar bağımsız bir uzman jürisi tarafından seçiliyor.

Üç ödül kategorisi bulunuyor:

• Yenilikçi Kadınlar kategorisi, AB ve ilişkili ülkeler genelinde en yetenekli yenilikçi kadınlara verilir. Birinci olan 100 bin euro, ikincilik ödülü kazananlar ise sırasıyla 70 bin euro ve 50 bin euro’luk ödülün sahibi olur.  

• Yükselen Yenilikçi Kadınlar kategorisi, 35 yaş altındaki umut vadeden yenilikçi kadınlara verilir. Kazanan 50 bin euro, ikincilik ödülü kazananlar ise sırasıyla 30 bin euro ve 20 bin euro’luk ödülün sahibi olur.

• EIT Kadın Liderlik kategorisi, EIT Topluluğu’ndan kadın liderlere verilir. Kazanan 50 bin euro, ikincilik ödülü kazananlar ise sırasıyla 30 bin euro ve 20 bin euro’luk ödülün sahibi olur.

Hibya Haber Ajansı