USD/TRY: ABD tarafında dikkatler Fed'in yarın sonuçlanacak (faizin sabit tutulması bekleniyor) faiz toplantısından ziyade toplantısı sonrası Fed Başkanı Powell'ın konuşmasına ve projeksiyonlara çevrilmiş durumda. Enflasyon tarafında gelen verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte projeksiyonda olası bir şahin görünüm, 103,80 seviyesine gelen Dolar Endeksi (DXY) tarafındaki yükseliş trendinin hızlanmasına sebep olabilir. Öte yandan Asya tarafında bugün takip edilen bir diğer önemli gelişme ise Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) negatif faiz politikasını sonlandırması oldu. Buna karşın, BoJ devlet tahvili alımını sürdüreceğini belirtmesinin ardından Japon yeni tarafında düşüş gözlemlendi. Gelişmekte Olan Ülke para birimlerinde ise bu sabah kısmi baskı var. Yurtiçinde tarafa bakıldığında, perşembe günü yapılacak olan TCMB toplantısı bekleniyor. Önemli bir değişikliğin olmadığı Dolar/TL'de ise kısmi yukarı yönlü hareketlilik sürüyor. Dün 32,31 seviyesinden kapanış yapan kurda bu sabah da hafif yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Günün geri kalanında da mevcut eğilim sürebilir. 

 

EUR/USD: ABD'de piyasa katılımcıları tarafından, Fed'in yarın sonuçlanacak FOMC toplantısı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması bekleniyor. ABD tahvil getirileri, Fed'in bu yıl faiz indirimlerini öteleyebileceği beklentisiyle bu yılın zirvelerine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi, dün 3 baz puan yükselişle %4,32 seviyesinden günü tamamladı. Diğer taraftan ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde şubat ayı nihai TÜFE verileri takip edildi. Yıllık bazda TÜFE, şubatta %2,8'den %2,6 seviyesine hafif geriledi ve böylece son üç ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bölgede çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda şubatta öncü veriyle uyumlu olarak %3,3'ten %3,1 seviyesine hafif geriledi, bununla birlikte Mart 2022'den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Bugünkü veri takvimine bakıldığında ABD tarafında, konut piyasası verilerinden, şubat ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri takip edilecek. Ayrıca Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan mart ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Parite tarafına bakıldığında ise yarınki Fed toplantısına kadar paritede bugün 1,0810 - 1,0905 arasında bant hareketi bekliyoruz.

XAU/USD: Haftaya satıcılı bir görüntüyle başlayan değerli maden sonrasında toparlandı ve günü %0,2 oranında primle 2.160 seviyesinden tamamladı. Merkez bankaları haftasında yarınki Fed toplantısı beklenirken, bu sabah Japonya Merkez Bankası'nın negatif faizleri sonlandırması risk algısı üzerinde dalgalanmaya yol açarken, gelişmenin Ons Altın üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Yarınki Fed toplantısına kadar da değerli madende 2.145 - 2.165 arasında bant hareketi bekliyoruz. Söz konusu seviyelerin dışında aşağıda 2.125, yukarıda ise 2.177 sıralı destek ve direnç olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı