Sullivan, İsrail güçlerinin, Hamas'ın Gazze'deki askeri kanadının komutan yardımcısı ve 7 Ekim saldırılarının planlayıcılarından Mervan İsa'yı geçen hafta düzenlenen operasyonda öldürdüğünü doğruladı.

Ne Hamas ne de İsrail, raporlara ilişkin resmi bir yorumda bulunmadı. Issa, yaklaşık 1.140 kişinin ölümüne yol açan ve İsrail'in Gazze'ye yönelik mevcut askeri saldırısına yol açan ölümcül saldırı olan 7 Ekim'de İsrail'e saldırı kararıyla doğrudan bağlantılıydı.

The Guardian gazetesinin dış haberler muhabiri Jason Burke, İsrailli yetkililerin Issa'nın öldüğüne inandığını bildirdi. Burke, Cumartesi günü yazdığı yazıda, Hamas'ın Gazze'deki askeri lider yardımcısının, bir hafta önce Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünel kompleksini hedef alan hava saldırısında öldüğünün düşünüldüğünü vurguladı.

Üst düzey Hamas liderleri arasındaki şifreli uygulamalara ve kuryelere dayanan tüm Hamas iletişim sistemleri, üst düzey Hamas liderlerinin öldürüldüğü daha önceki birkaç olayda olduğu gibi, saldırıdan sonra 72 saatten fazla bir süre boyunca sessiz kaldı.

Uzmanlar, Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim'de başlattığı saldırının kilit organizatörlerinden biri olan Issa'ya yönelik saldırının, İsrail'in örgütün üst düzey bir kaynağından bilgi aldığını gösterdiğini söyledi.

“İsrail'in, Issa'nın nerede ve ne zaman saklandığını bilmesi, kabinenin onayına ve [İsrail ordusunun] operasyonu başlatmasına kadar orada kalması ve yakınlarda hiçbir İsrailli esirin tutulmadığını teyit etmesi gerekiyordu" diyen eski İsrail istihbarat yetkilisi ve bölge analisti Avi Melamed, "Onu canlı kalkan olarak görüyoruz; bu ancak insan varlığı aracılığıyla doğrulanabilecek bir şey" diye ekledi.

Hibya Haber Ajansı