Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, Avrupa'nın silah ihtiyacını artırmasının nedenlerinden biri; ancak dünyadaki güvenlik durumu bundan daha önce değişti.

Savunma Araştırmaları Enstitüsü FOI'nin Savunma Ekonomisti Per Olsson,silahlanmaya dünyanın gerçekten ABD ile Çin arasındaki güç rekabetinin damgasını vurduğunu söylüyor.

SIPRI'nin hesaplamalarına göre, ABD dünyanın en güçlü savunmasına sahip olmaya devam edecek.

Ancak Çin'in savunması da güçlü bir şekilde büyüyor. Çin 2000 yılından bu yana askeri harcamalarını dört katına çıkardı.

Per Olsson ''Çin, ABD'nin birçok müttefikini de içeren yakın bölgesinde egemen olma hırsına sahip. , bu nedenle ABD'ye meydan okuyabilecek hem hırsa hem de araçlara sahip'' dedi

Avrupa'da açıkça yeniden silahlananlar öncelikle Rusya'nın komşu ülkeleridir. Arkasında NATO bulunan Estonya, sınıra doğru 600'den fazla yer altı sığınağı inşa ediyor. Polonya, Güney Kore ile toplam 1.000 tank tedariki için bir sözleşme imzaladı.

Asya'nın büyük bölümünde ise Rusya'dan bambaşka bir tehdit görülüyor.

Per Olsson, ''Tayvan'da Çin dahil Ukrayna işgalinde kendinizi tanıyabilirsiniz. Her ne kadar bu onlar için yeni bir şey olmasa da, düşünmek için zamanları vardı ve şimdi hazırlanıyorlar. Güney Amerika ve Afrika ise ordusuna fazla yatırım yapmayan kıtalar" dedi.

Güney Amerika'daki güvenlik tehditlerinin farklı göründüğüne işaret eden Per Olsson, bunların genellikle büyük ölçekli hükümetlerarası çatışmalardan ziyade iç çatışmaların sözkonusu olduğunu söyledi ve ekledi:

''Ordunun iç savaşlar için orada olduğu veya kendi etnik grubunu desteklemek için komşu ülkelere müdahale ettiği Afrika'da da durum aynı.''
 

Hibya Haber Ajansı