21 Mart, Dünya Ormancılık Günüdür. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Ormanlar bir ülkenin hazinesidir. Güzel bir ekolojik ortam, ekonomik ve sosyal değerler taşır. Çölleşme, taş çölleşmesi ve toprak erozyonuyla mücadelede ülke genelinde büyük ölçekli yeşillendirme çalışmalarını hayata geçirmemiz gerekiyor.” dedi. Son yıllarda, Cumhurbaşkanı Xi'nin “yeşil ayak izleri” Çin'in birçok yerinde görüldü.

Her yıl ağaçları bizzat dikti

2023 yılının baharında, yağmura rağmen Cumhurbaşkanı Xi, Beijing'deki bir parka giderek halkla birlikte gönüllü olarak ağaç dikme etkinliğine katıldı. Xi Jinping, “Çin Komünist Partisi'nin Genel Sekreteri olarak görev yaptığım süre içinde ağaç dikme etkinliklerine on bir kez katıldım. Daha önce Fujian, Zhejiang ve Shanghai'da çalışırken de ağaç dikme faaliyetlerine aktif olarak katılım gösterdim.” dedi. Xi Jinping, aynı zamanda tüm vatandaşları gönüllü ağaç dikme etkinliklerine katılmaya davet etti.

Yeşil ayak izleri, vatanın her köşesinde

1978 yılında, Çin hükümeti ülkenin kuzeybatısından, kuzeyine ve kuzeydoğusuna kadar büyük çaplı bir yapay ormancılık ekoloji projesi başlattı. “Üç Kuzey'” olarak adlandırılan bu proje sayesinde, günümüzde Çin'in batısındaki Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'nden doğusundaki Heilongjiang eyaletine kadar uzanan geniş bir yeşil seddi oluşturuldu. Geçtiğimiz on yılda, Üç Kuzey projesi daha da hızlandırılarak hayata geçirildi. 

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, “Üç Kuzey” projesini büyük bir önemle takip ederek, projenin yerlerinde detaylı incelemelerde bulundu. Ağustos 2019'da Gansu eyaletindeki bir inceleme sırasında Xi, eline pulluk alarak orman çiftlik işçileriyle birlikte çalıştı. Xi, her türlü zorluğa rağmen çölü vahaya dönüştüren ruhun sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Ağustos 2021'de, Hebei eyaletinde bulunan Saihanba Makineli Orman Çiftliği'nde bir inceleme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Xi, orman çiftliğinde çalışan işçi temsilcileriyle samimi bir fikir alışverişinde bulundu ve onları teşvik etti. Haziran 2023'te İç Moğolistan Özerk Bölgesi'ndeki Xinhua Orman Çiftliği'nde Xi, “Ülkemizin kuzeyi, kuzeybatısı ve kuzeydoğusu ekolojik açıdan hala zayıf durumda. Kumla mücadele, uzun vadeli ve tarihi bir görevdir. Atalarımıza ve gelecek nesillere layık olmak için daha fazla çaba sarf etmeliyiz.” dedi.

Eylül 2023'te, Cumhurbaşkanı Xi Heilongjiang eyaletindeki Mohe Doğal Orman Çiftliği'ni ziyaret etti. Burada, ormanların gelişimi, ekolojik sanayileşme ve orman yangını önleme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Xi, "Ağaçlandırmaya ve orman korumaya büyük önem vermeliyiz, ormanlara zarar verebilecek potansiyel riskleri ortadan kaldırmalıyız." diye konuştu.

Nisan 2023'te, Xi Jinping Guangdong eyaletine bir ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Zhanjiang şehrindeki Jinniu Adası'nda bulunan mangrov alanını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Xi, alanın korunma durumu hakkında bilgilendirildi. Xi, Jinniu Adası'ndaki mangrov ormanlarının "ulusal bir hazine" olduğunu ve büyük bir dikkatle korunması gerektiğini vurguladı.

2023 yılı itibarıyla, Çin'de yapılan ağaçlandırma çalışmaları 3 milyon 998 bin hektarlık bir alanı kapsadı. Aynı zamanda, 4 milyon 379 bin hektarlık bölge çim ekimi yöntemiyle iyileştirildi. Ülkedeki orman alanı ve orman birikimi yıllar içinde sürekli artış gösterdi ve Çin'in yapay ağaçlandırma alanı dünya genelinde ilk sırada yer alıyor. Son 20 yılda Çin, dünya çapında yeşil alanların genişlemesine dörtte bir oranında katkı sağladı.

Hibya Haber Ajansı