Çin'in Manila Büyükelçiliği, bugün yaptığı açıklamada, ABD'yi Güney Çin Denizi konusunda daha fazla sorun yaratmamaya çağırdı.

Güney Çin Denizi’nde son dönemde yaşanan gerginliğin Çin tarafından yaratılmadığına ve sorumluluğun Çin’de olmadığına dikkat çekilen açıklamada, Çin’in kendi çıkarlarını ihlal eden provokatif eylemlerin karşısında kendi toprağı, egemenliği ile deniz hak ve çıkarlarını korumak için gereken önlemleri almak zorunda kaldığı kaydedildi.

Açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine yönelik eleştirilerinin gerçekleri çarpıttığı ve asılsız suçlamalarda bulunduğu ifade edildi. Ayrıca, ABD ile Filipinler arasındaki sözde Karşılıklı Savunma Anlaşması'nın, Çin'e yönelik bir tehdit oluşturduğu ve Çin'in buna kesinlikle karşı çıktığı belirtildi.

ABD donanmasına ait savaş gemileri ve uçaklarının Güney Çin Denizi’nin seyrüsefer serbestisini koruma bahanesiyle Güney Çin Denizi’nde provokasyon girişimlerinde bulunmasının hegemonik bir faaliyet niteliği taşıdığı kaydedilen açıklamada, Güney Çin Denizi’ndeki barış ve istikrarı tehdit eden tarafın ABD olduğunun altı çizildi.

Açıklamada “ABD-Filipinler Karşılıklı Savunma Anlaşması”nın Soğuk Savaş’ın bir neticesi olduğuna, ABD ve Filipinler arasındaki askeri işbirliğinin Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki egemenliği ile deniz hak ve çıkarlarını ihlal etmemesi gerektiğine dikkat çekildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filipinler ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu, Filipinler'in çıkarlarını ihlal ettiğini ve bölgenin barış, güvenlik ve seyrüsefer serbestisine tehdit oluşturduğunu belirtti.

Hibya Haber Ajansı