Bugün ne bekliyoruz

Fed’in para politikası toplantısından çıkacak kararlar öncesinde Asya hisse senedi piyasalarında pozitif bir seyir hakim. Bu sabah Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) faizleri sabit bırakmasının ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,50, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,26 artıda seyretmektedir. Hong Kong Hang Seng Endeksi erken işlemlerdeki kaybını geri alarak %0,41 yükseldi. Çin’de tüketici kredileri ve ticari krediler için gösterge niteliğindeki bir yıllık (Orta vadeli) LPR ve mortgage faizleri için gösterge niteliğindeki beş yıllık LPR sırasıyla %3,45 ve %3,95 seviyelerinde sabit kaldı. Bir yıllık LPR geçen yıl ağustos ayında %3,55’ten %3,45’e indirilmişti. O zaman beri bir yıllıklarda değişikliğe gidilmedi. Beş yıllık LPR ise gayrimenkul piyasasını desteklemek amacıyla geçen ay %4,20’den %3,95’e çekildi. Japonya, tatil nedeniyle bugün kapalı. Dün, Japonya Merkez Bankası (BoJ) on yedi yıldan beri ilk kez faiz artırırken getiri eğrisi kontrol politikasını da terk etti. Nikkei225 Endeksi dünkü faiz kararı sonrasında iki haftanın ardından yeniden 40bin puanı aştı. Güney Kore’de bu sabah Kospi Endeksi %1,24 yükselirken görece düşük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi yatay seyrediyor. ABD’de pozitif kapanışın ardından endeks vadelileri bugün Fed kararları öncesinde satıcılı bir açılışı işaret etmektedir.

Fed para politikası toplantısı

Haftanın en önemli gelişmesi Fed’in para politikası toplantısından çıkacak kararlar olacak. Tahminler Fed’in faiz oranlarını değiştirmeyeceği yönünde; ancak piyasaların dikkati politika yapıcıların ekonomik projeksiyonları ve özellikle faiz beklentilerini gösteren noktasal grafikte olacaktır. Ayrıca, faiz patikasına ilişkin sözlü yönlendirme, beklentiler ve fiyatlama üzerinde etkili olabilir. Haftanın geri kalanında hisse senedi ve tahvil piyasalarında, değerli metallerde volatilite artabilir.

Aralık toplantısında yayımlanan son ekonomik projeksiyonlara göre politika yapıcıların 2024 yılı için medyan tahminleri GSYİH artışı %1,5’ten %1,4’e, PCE enflasyon %2,5’ten %2,4’e, çekirdek PCE enflasyon %2,6’dan %2,4’e ve Fed fonlama faizi (Orta nokta) %5,1’den %4,6’ya revize edilirken, işsizlik oranı %4,1’de sabit kalmıştı. Özellikle yıl boyunca toplam üç faiz indirimi beklentisini işaret eden aralık projeksiyonunun iki faiz indirimine revize edilmesi durumunda hisse senedi ve tahvil piyasalarında sert fiyatlamalar beklenebilir.

Geçen yıl temmuz toplantısından sonra faizlerde değişikliğe gitmeyen Fed’in federal fonlama faiz hedefi %5,25- 5,50 aralığında bulunuyor. Banka, artırımlara başladığı Mart 2022 toplantısından beri on bir toplantıda toplam 525bp faiz artırdı. Fonlama faizi vadeli kontratlarına göre piyasa mart toplantısında %99, mayısta %91 ihtimalle faiz değişikliği beklemiyor. Haziranda %55 ihtimalle 25bp faiz indirimi bekleniyor. Yıl sonuna kadar %34 ihtimalle toplam 75bp, %25 ihtimalle 50bp ve %23 ihtimalle 100bp indirim beklenmektedir.

İngiltere ve Almanya enflasyon rakamları

İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yarınki para politikası toplantısı öncesinde bugün İngiltere’de şubat enflasyon verileri açıklanacak. Ocakta, TÜFE aylık %0,6 azalırken yıllık bazda %4,0 artmıştı; çekirdek TÜFE aylık %0,9 azalırken yıllık bazda %5,1 artmıştı. Şubat beklentisi TÜFE’de aylık %0,7, yıllık %3,5 artış olduğu, çekirdek TÜFE’de yıllık %4,6 arttığı yönünde. Ocakta ÜFE aylık %0,2, yıllık %0,6 azalmıştı; çekirdek ÜFE ocakta aylık %0,2 artarken yıllık %0,4 azalmıştı. Şubatta ÜFE’de aylık %0,1 artış bekleniyor.

Almanya’da bugün şubat ÜFE rakamları takip edilecek. ÜFE’nin şubatta aylık %0,1, yıllık %3,8 azalması bekleniyor. Ocakta, aylık %0,2 artış, yıllık %4,4 azalış olmuştu.

Yurt içinde yurt dışı ÜFE, tüketici güveni

Yurt içinde bugün geçen ayın yurt dışı ÜFE ve mart ayı tüketici güven endeksi takip edilecek. TÜİK verilerine göre yurt dışı ÜFE ocakta aylık %4,57, yıllık %59,27 artmıştı. Tüketici güven endeksi şubatta %1,3 düşüşle 79,3 puan oldu.

Piyasalarda dün ne oldu

Avrupa hisse endeksleri dün pozitif bir görünüm ortaya koydu. CAC 40 Endeksi %0,65, DAX Endeksi %0,31 ve FTSE 100 Endeksi %0,20 artış kaydetti. ABD tarafında da hisse endekslerinde pozitif fiyatlamalar hâkim oldu. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi yaklaşık %0,40 artarken Dow Jones Endeksi %0,70 civarında arttı. Dolar Endeksi (DXY) 103,6 puandan 103,8 puana yükseldi. Buna karşın hafifçe düşen EUR/USD paritesi 1,09’dan işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 2,2bp düşüşle %4,30’a geriledi. Ons altın, DXY’deki artışın da etkisiyle hafifçe değer kaybederek 2.156USD’ye indi. Brent petrol %0,7 artışla varil başına 87USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek altı aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW ekonomik güven endeksinin mart ayı sonuçlarını açıkladı. Güven endeksi, Euro Bölgesi ve Almanya’da beklentileri aşarak sırasıyla 33,5-31,7 puana ulaştı. Katılımcıların büyük çoğunluğunun Avrupa Merkez Bankası’ndan (AMB) gelecek altı ay içinde faiz indirimi beklemesi anket sonuçlarında etkili oldu. Bu durumun etkisiyle Almanya’da güven endeksi iki yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıkmış oldu. ABD’de Ticaret Bakanlığı, konut piyasasına ilişkin şubat ayı konut başlangıçları ve (öncü) inşaat izinleri verilerini yayımladı. Hem konut başlangıçları hem de gelecekteki konut talebine ilişkin gösterge olan inşaat izinleri beklentileri aşarak 1,52 milyon adet oldu. Konut piyasası Fed’in enflasyonla mücadele için gerçekleştirdiği faiz artışlarından ve konut kredi faizlerindeki yükselişten olumsuz etkilenmişti. Son yükseliş, sektörde toparlanma olduğu yönünde sinyal verdi.

BIST 100 Endeksi dün 8.695-8.934 puan aralığında işlem gördü. Endeks art arda altı işlem günü negatif olduktan sonra dün %2,43 arttı ve günü 8.929 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 84,05mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru 32,34 TL’ye ve EUR/TRY kuru 35,18 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 2.240 TL civarında yatay kaldı. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

 

Kaynak: Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı