BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

Merkez Bankaları haftası devam ediyor. Dünkü Fed kararı sonrasında gözler bugün 14:00’da çevrildi. Bugün, TCMB tarafından yılın üçüncü politika faizi kararı açıklanacak. Beklentimiz politika faizinin %45 ile sabit kalacağı yönünde.

Sıkı para politikasının enflasyon kontrol altına alınana kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Fakat sıkı para politikasının sadece faizlerle değil farklı enstrümanlarla da açıklandığını görüyoruz. Reuters’te yer alan habere göre TCMB, bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları açıkladı. TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında değişiklik yaptı. Zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditeyi sıkılaştıracağını, böylece mevduat faizlerini yükseltici etki yaratacağı düşünülüyor. Risksiz getirilerin enflasyona yaklaşması BİST'i baskılıyor.

Geçtiğimiz hafta yurt içinde açıklanan enflasyon verisi sonrasında yüksek enflasyon ortamı devam etti. Yıllık bazda %67'yi aşan TÜFE sonrasında, yabancı kurumlardan Türkiye faiz beklentisinde artışlar meydana geldi. Fitch'in de Türkiye değerlendirmesi sonrasında yabancı kurumlarda faiz artırım beklentileri artmış gibi gözüküyor. Son olarak Deutsche Bank Türkiye'de enflasyon dinamiklerindeki kötüleşme nedeniyle politika faizi tahminini revize etti. Banka, Mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık faiz artışının 'yüksek ihtimal' olduğunu ve faizin %45'ten %50'ye çıkabileceğini söyledi.

BİST100 endeksi tarafı ise geçtiğimiz işlem gününü hafif alıcılı tamamlayarak 8.955 seviyesinden günü tamamladı. Endeks 8.905 - 9.027 aralığında %1,4 volatilitede hareket etti. Fed faiz kararı sonrasında yapılan açıklamaların da etkisi ile VİOP akşam seansının normal seans kapanışının üstünde günü tamamlaması ile BİST100 endeksinin güne alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı