Bugün ne bekliyoruz? Fed’in para politikası toplantısının ardından Asya piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir hakim. Japonya, Hong Kong ve Güney Kore hisse senedi endekslerinde sert yükselişler izlenmekte. Japonya’da bugün 40.822 puan ile rekor seviyeyi gören Nikkei225 Endeksi %1,97, Topix Endeksi %1,55 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,24 arttı. Çin ana kara endeksleri Asya’daki alıcılı seyre karşın sınırlı kazançlar ve kayıplar arasında yönsüz bir seyir izliyor; CSI300 Endeksi yatay seyretmektedir. Güney Kore’de bu sabah Nisan 2022’den beri en yüksek seviyeyi gören Kospi Endeksi %2,28, küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %1,43 primli seyretmektedir. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %1,12, Tayvan Taiex Endeksi %2,10 yükseldi. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %2,19 arttı. ABD endekslerinde primli kapanışın ardından vadeli kontratlar yukarı yönlü hareketin devam edeceğini işaret etmektedir. Dünkü kaybını koruyan Dolar Endeksi (DXY) bu sabah 103,28 puan seviyesinde seyrediyor. Fed sonrası kazancını koruyan EUR/USD paritesi 1,0934 seviyesinden alıcı buluyor. ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi %4,2770, ons altın 2.206USD civarında fiyatlanmaktadır.

BoE para politikası toplantısı

Fed’in ardından bugün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantı kararları takip edilecek. BoE’nin faiz değişikliğine gitmesi beklenmiyor. Piyasanın beklentisi bu yıl için toplam 100bp faiz indirimine gidilmesi yönünde. Ancak şubat toplantısında Mart 2020’den beri (Sadece bir para politikası kurulu üyesi) ilk kez faiz indirimi yönünde oy kullanıldı. Ayrıca, iki üye faiz artırımı, altı üye ise sabit bırakılması yönünde oy kullanmıştı. BoE’nin politika faizi %5,25 seviyesinde bulunuyor. İngiltere’de dün açıklanan enflasyon rakamları piyasa beklentisinin altında kaldı.

TCMB PPK toplantısı

Fed toplantısının ardından bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edilecek. Foreks Haber anketinden çıkan medyan beklenti faizlerin sabit bırakılacağı yönünde. Yirmi dört katılımcının üçü 250bp, biri 500bp faiz artırımı beklemektedir.

TCMB, geçen yıl haziranda başladığı faiz artırımlarıyla bir hafta vadeli repo faizini toplam 36,5 puan artırarak %8,5’ten %45’e yükseltti. Ocakta, “dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını” ve “Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılığın gözden geçirileceğini” belirten Banka, faiz artırımlarında sona gelindiğinin, ancak ihtiyaç halinde ek sıkılaştırma yapılacağının sinyalini vermişti. Yüksek gelen ocak enflasyon rakamlarının ardından, yeni Başkan Fatih Karahan’ın ilk para politikası toplantısı şubat toplantısında politika faizinde değişikliğe gidilmedi. Toplantıda, enflasyon ana eğiliminin ocakta ilk aya özgü zamana bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri sonucu, enflasyon patikasında öngörülen şekilde yükseldiği, manşet enflasyonun sınırlı bir artış kaydettiği belirtilmesine karşın “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.” ibaresi eklenerek ihtiyaç halinde ek sıkılaştırma iması güçlendirilmişti.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endeksleri karışık bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi yatay alıcılı fiyatlanırken FTSE 100 Endeksi 7.730 puan civarında stabil kaldı. CAC 40 Endeksi ise %0,48 düştü. ABD hisse endeksleri Fed toplantısının ardından pozitif fiyatlandı. İlk kez 5.200 seviyesini aşan S&P500 Endeksi %0,89 primli kapattı. Dow Jones Endeksi %1,03 artarken Nasdaq Bileşik Endeksi teknoloji devlerinin hisselerindeki kazançların etkisiyle %1,25 yükseldi. DXY, Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin karşılanan açıklamalarıyla 103,17 puana kadar geriledi. Powell’ın açıklamalarıyla yükselen EUR/USD paritesi 1,0941’e kadar çıktı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi yükseliş ve düşüş arasında dalgalı bir seyir izledi. Altın fiyatları rekor tazeledi; ons altın 2.222USD seviyesini gördü. Brent petrolün varili karar öncesinde 85,09USD’ye kadar geriledi.

Fed para politikası toplantısı

Fed, mart ayı toplantısında oy birliği kararıyla politika faizini değiştirmeyerek %5,25-5,50 aralığında tuttu. Böylece piyasa beklentisi yönünde karar alan Fed, temmuz ayından beri faizlerde değişiklik yapmamış oldu. Kararın ardından yapılan açıklamada faiz indirimi için enflasyon konusunda daha fazla güvene ihtiyaç olduğu belirtildi. Noktasal grafiklerde 2024’te 75bp faiz indirimi öngören Fed yetkilileri medyan politika faizi tahminini bu yıl için %4,6 olarak korudu. Öte yandan projeksiyonlarda büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi. 2024 yılı büyüme tahmini %1,4’ten %2,1’e ve 2025 tahmini %1,8’den %2’ye yükseltildi. Başkan Jerome Powell kararın ardından yaptığı değerlendirmede enflasyonun önemli ölçüde gevşediğini ancak hâlâ yüksek olduğunu belirtti. Powell, yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılmasının uygun olacağını ve bu yıl bir noktada faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini söyledi.

İngiltere ve Almanya enflasyon rakamları

Dün İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) şubat ayı ÜFE-TÜFE rakamlarını açıkladı. ÜFE aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %2,7 düştü. TÜFE ise aylık %0,6 ve yıllık %3,4 artışla piyasa beklentisi altında kaldı. Böylece ülkede yıllık tüketici enflasyonu şubatta Eylül 2021’den beri görülen en düşük seviyesine geriledi. Enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı gıda, restoran ve kafelerdeki fiyat değişimleri sağladı. Destasis de dün Almanya’nın aynı döneme dair üretici enflasyonu verilerini yayımladı. ÜFE aylık %0,4 ve yıllık %4,1 ile piyasanın beklediğinden daha sert düştü.

BIST 100 Endeksi dün 8.905-9.027 puan aralığında işlem gördü. Endeks %0,28 artışla günü 8.955 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 92,86mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay alıcılı fiyatlamalar görüldü. TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, şubat ayında 79,3 iken mart ayında 79,4 oldu. Ayrıca TÜİK şubat ayına ilişkin yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. YD-ÜFE aylık bazda %2,38 ve yıllık bazda %62,38 arttı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı