Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve The Weather Channel iş birliğinde başlatılan “Hava Durumu Çocukları” (Weather Kids) kampanyası, dünya çapında hava durumunu öğrenmek için televizyon karşısına geçen izleyicileri, 2050 yılına ait özel bir hava durumu tahminiyle buluşturuyor.

Kampanya kapsamında sunulan hava durumu tahminlerinde çocuklar izleyicileri artan sıcaklıkların, iklim değişikliğinin insanlar ve küresel ekonomi üzerindeki yıkıcı etkilerini daha da şiddetlendireceği konusunda uyarıyor. Sunulan tahminler arasında, dünyadaki çocukların yüzde 94'ünün etkileneceği, gıda güvenliğine yönelik tehditler ve vergi mükelleflerinin faturalarında küresel olarak trilyonlarca ABD doları tutarındaki potansiyel artış da yer alıyor.

Kampanya ile izleyiciler, sürdürülebilirlikle uyumlu finansal kararlar yoluyla ve küresel iklim eylemi konusunda kendilerini eğiterek, eyleme geçmek için bir taahhüt imzalamaya teşvik ediliyor.

UNDP'nin kampanyayı tamamlayan ve Nikolaj Coster-Waldau'nun anlatımıyla hazırladığı "İklim Eylemi Açıklaması" adlı yeni video serisi de, hâlihazırda gerçekleşmekte olan bazı somut çözümlerin altını çiziyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan UNDP Başkanı Achim Steiner, "Hava Durumu Çocukları, bugün anlamlı bir iklim eylemi yapmazsak gerçekleşmesi oldukça muhtemel bir geleceğe karşı bizi uyaran güçlü bir çağrı. İklim değişikliği konusundaki süregelen eylemsizlik, bugünün çocukları ve gelecek nesiller için giderek daha yaşanılamaz bir gezegene yol açacak. Rotamızı, ancak hızlı ve kapsamlı bir şekilde hemen şimdi harekete geçersek düzeltebiliriz. Bu çabalar, ekonomiyi karbonsuzlaştırmayı, herkes için uygun fiyatlı temiz enerjiye erişimi artırmayı, doğal hayatı koruyup onarmayı ve insanların kendi ülkelerinin iklim taahhütlerinde söz sahibi olmalarını sağlamayı içeriyor" dedi.

Hava Durumu Çocukları, 80'den fazla ülkede televizyonlarda yayınlanacak

Hava Durumu Çocukları kampanyası, Brezilya'da 2025'te düzenlenecek COP30 iklim müzakerelerine giden yolda iklim değişikliği üzerine kamuoyu tartışmalarına ilham vermek ve mücadeleyi harekete geçirmek amacıyla UNDP'nin yürüttüğü çabaların bir parçası. 2015 Paris İklim Anlaşması'nın onuncu yıldönümünün kutlanacağı COP30, ülkelerin planladıkları yeni iklim eylem ve hedeflerini sundukları bir platform ve dünyayı küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamaya yönelik bir yola sokmak için önemli bir fırsat olacak. “Ulusal Katkı Beyanları” (UKB'ler) olarak bilinen bu planlar, iklim değişikliğine karşı küresel mücadelenin tam kalbinde yer alıyor.

Hava Durumu Çocukları kampanyası, UNDP'nin iklim değişikliği ve iklim eylemi konusundaki kapsamlı çalışmalarıyla destekleniyor. Yeni kurulan UNDP İklim Merkezi, yaklaşık 150 ülkede iklim eylemi üzerine BM Sistemi'nin en büyük destek portföyünü sunuyor. UNDP'nin İklim Sözü (Climate Promise) girişimi, UKB başvuruları konusunda gelişmekte olan ülkelerin yüzde 85'i ile birlikte çalışarak küresel ısınmayla mücadeleye yönelik eylemleri destekliyor.

 

Hibya Haber Ajansı