İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından neredeyse altı ay sonra, Washington merkezli Dünya Bankası, önümüzdeki iki ay içinde açlıktan kaynaklanan yaygın ölümlerin önlenmesi için acil eyleme geçilmesi gerektiği uyarısı yaptı.

Bankadan gelen yeni veriler, BM genel sekreteri António Guterres'in İsrail'e kara yoluyla yardım için Gazze'ye derhal ve koşulsuz erişim izni verme çağrısı yaptığı sırada geldi.

Bankanın düzenli güncellemesine göre, Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun 1,1 milyonunun en yüksek risk kategorisinde - felaketteki insanlar - bulunduğunu ve bunun da akut yetersiz beslenme veya ölüm riski anlamına geldiğini ortaya koydu. Gazze'de 854 bin kişi (yüzde 38) ise hayat kurtarmak için acil eyleme ihtiyaç duyulan bir sonraki kategori olan acil durumdaki kişilerdi. Geriye kalan yüzde 12 ise üçüncü kategoride yer alıyor.

Raporda, "Hane halkı araştırmaları, neredeyse tüm hanelerin günlük öğün atladığı ve iki yaşın altındaki çocukların önemli bir kısmının akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğu endişe verici eğilimleri ortaya koyuyor" denildi.

Dünya Bankası, öngörülen kıtlığın şu an ile Mayıs ayı sonu arasında herhangi bir zamanda meydana gelebileceğini ve amansız düşmanlıklar, altyapıya yönelik yaygın hasar ve sınırlı insani erişim gibi temel malzeme ve hizmetlerin sağlanmasının engellenmesi gibi bir dizi faktör nedeniyle koşulların daha da kötüleştiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri António Guterres Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'le görüşmesinden önce gazetecilere, “İsrail yetkililerini Gazze'deki insani yollara tam ve sınırsız erişim sağlamaya çağırıyorum” dedi.

Felaket düzeyindeki açlıkla karşı karşıya olan insan sayısının çokluğuna değinen Guterres, liderlerin "çok geç olmadan hemen harekete geçmesi" gerektiğini vurguladı ve Hamas'ın tüm İsrailli rehineleri koşulsuz olarak serbest bırakması çağrısını da yineledi.

Guterres bugün AB liderlerine hitap edecek ve onlardan İsrail'in kıtlığı önlemesi yönünde çağrıda bulunan sonuçları kabul etmeleri istenecek.

İki gün önce geçici bir bakım merkezi kurmak üzere Refah'a erişim izni verilen Sınır Tanımayan Doktorlar, yetersiz hijyen koşulları nedeniyle ishal görüldüğünü ve kış aylarında çadırlarda uyumanın çocuklarda neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarına yakalandığını söyledi.

Hibya Haber Ajansı