Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yadong, ABD yönetiminin Çin’in çip firmalarını yaptırım listesine eklemeyi planlamasına karşı Çin firmalarının meşru haklarını korumak için gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

Sözcü He bugün düzenlenen basın toplantısında Washington’un Huawei’nin tedarikçisi sebebiyle Çin’in bazı çip firmalarını yaptırım listesine dahil etmeyi planladığı yönündeki haberi değerlendirdi.

Sözcü, Çin’in ekonomik, ticari ve teknolojik sorunların siyasalleştirilmesine ve silah olarak kullanılmasına her zaman karşı çıktığını yineledi. Son yıllarda ABD’nin ihracat kontrolüyle ilgili önlemleri suistimal ederek Çin firmalarına sebepsiz baskı yaptığını hatırlatan sözcü, ABD’nin girişiminin, küresel yarı iletken üretim zincirinde ciddi olumsuz etki yaratırken sadece başka ülkelere değil, kendisine de zarar verdiğine işaret etti. Sözcü, sözde bağlam bahanesiyle daha fazla Çin firmasına yaptırım uygulamanın, tipik bir ekonomik zorbalık olduğunu ve uluslararası ekonomik ve ticari kuralları ihlal ettiği için uluslararası ticari ve ekonomik çevrelerce kabul edilmeyeceğini belirtti. ABD’yi yanlış davranış yapmamaya çağıran sözcü, somut duruma göre gerekli tedbirleri alarak Çin firmalarının meşru haklarını koruyacaklarını ifade etti.

Yarı iletken endüstrisine değinen sözcü bu endüstrinin artık çok uluslu hale geldiği ve onlarca yıllık gelişimle “iç içe geçmiş” bir düzen oluştuğu değerlendirmesini yaptı. Sözcü, bunun kaynak özelliklerinin ve piyasa kuralının ortaklaşa sağladığı bir sonuç olduğuna işaret etti. Bir süredir ABD’nin ulusal güvenlik konseptini genelleştirerek ihracat kontrol önlemlerini kötüye kullandığını dile getiren sözcü, böylece küresel yarı iletken sektörünün zincirinin suni olarak bölündüğüne dikkat çekti. Sözcü, ABD’nin kendi ülkesine ait çiplere büyük miktarda sübvansyon ve vergi ayrıcalığı sağlarken bazı firmaları Çin’den vazgeçmeye dayatmaya çalıştığını kaydetti. Sözcü, ABD’nin girişimlerinin aşikar bir ayrımcılık olduğunu, piyasa normlarının dışına çıkarak uluslararası ticari kurallara aykırı hale geldiğini ve küresel yarı iletken sektörünü rayından çıkaracağını belirtti.

Sözcü, yüksek seviyedeki dışa açılmayı artırmaya çalışan Çin’in dünya ülkelerinin yarı iletken firmalarını ülkeye gelip yatırım yapmaya çağırdığını ve küresel yarı iletken sektörünün sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Hibya Haber Ajansı