Çin’in BM’deki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Chen Xu, insan haklarının yapıcı diyalogla korunması ve geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Chen dün BM İnsan Hakları Konseyi’nin (İHK) 55. oturumu kapsamındaki toplantıda yaptığı konuşmada, insan haklarının yapıcı diyalogla korunması ve geliştirilmesinin önemini vurgulayarak, insan hakları sorununun siyasalleştirilmesine ve alet olarak kullanılmasına karşı çıkılması gerektiğini vurguladı.

Büyükelçi, İHK’nin daha da siyasalleştiğinine ve aşırılaştığına işaret ederek bunun konseyin kurulmasının amacının yanı sıra kapsayıcı, adil, nesnel ve siyasalleşmeye ve alternatife karşı olan kurallara tam ters olduğunu belirtti.

Chen, İHK’nin çalışmaları hakkında üç öneri ileri sürdü. Çin temsilcisi ilk olarak İHK’nin adaleti korumakta ısrar ederek insan hakları bahanesiyle üye ülkelerinin iç işlerine karışılmasına karşı çıkması gerektiğine dikkat çekti. İkinci olarak İHK’nin dışa açılma ve kapsayıcılık kurallarında ısrar etmesi gerektiğini dile getiren Chen, İHK’nin ilgili tarafların eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde yapıcı diyalog ve işbirliği yapmaları için gerekli rolü oynaması gerektiğini belirtti. Chen, üçüncü olarak İHK’nin gerçeklere ve nesnel bilgilere dayanarak çalışması, üye ülkelerinin egemenliğine ve siyasi bağımsızlığına saygı göstermesi gerektiğini ifade etti. Chen, İHK’nin ülkelerin somut koşullarına göre kendilerine uygun insan haklarını geliştirme yolunu seçmelerine saygı göstermesi gerektiğini de söyledi.

Büyükelçinin konuşması, gelişmekte olan ülkeler arasında büyük destek gördü.

Hibya Haber Ajansı