İBB'den yapılan açıklamaya göre, Sarıyer Kilyos Mahallesinde bulunan Çiller ailesine ait bir pafta, sıfır ada, 305,306 ve 309 parseller için mevcut planlar İBB tarafından ilk olarak 2020 yılında dava edildi. İstanbul 5 İdare Mahkemesi 2 Kasım 2021 tarihinde, planların iptaline karar verdi. İstinaf da kararı haklı bularak, Karar Danıştaş 6 Dairesinin 29.12.2022 tarihli kararıyla onaylanarak kesinleşti.

Ancak buna rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aynı arazi için plan değişikliğine gitti. Arazi, “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsündeki araziler, “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” statüsüne alınarak İBB, Bölgenin turizm alanı olduğu, otel işletmeciliği yapılabileceği, yapılaşma için müsait olduğu anlamına gelen yeni plan değişikliği de dava etti.

İstanbul 14 İdare Mahkemesi, daha önce aynı yer için verilen yargı kararlarını hatırlatıp Anayasanın 138 maddesinde yer alan “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.” fıkrasına atıf yaptı.

Mahkeme, dava konusu yere ayrıcalık oluşturacak şekilde yapılaşma hakkı verildiğine, kamu yararı olmadığına, bölgede turizm alanı talebinin bulunmadığına dikkat çekerek İBB’yi haklı buldu. Çiller ailesine ait arazi için yapılan bakanlıkça yapılan imar değişikliği, istinaf yolu açık kalmak kaydıyla ikinci kez iptal edildi.

Hibya Haber Ajansı