Dışarıda Fed içeride ise TCMB PPK toplantısı gibi önemli konu başlıklarını geride bırakan piyasaları bu hafta makro tarafta daha sakin bir gündem bekliyor. Haftanın en önemli konu başlığını Cuma günü açıklanacak olan ABD PCE endeksi oluşturuyor. Fed’in yakından takip ettiği verinin önem derecesi yüksek olsa da FOMC toplantısında yıl sonu çekirdek PCE tahmininin yukarı yönlü revize edilmiş olması ve beklentileri aşan TÜFE rakamının ardından Şubat ayı enflasyonuna dair risklerin önemli ölçüde fiyatlanması Cuma günü açıklanacak verinin piyasalara yön verme potansiyelini azaltıyor. 31 Mart’ta ise Türkiye’de yerel seçimler gerçekleştirilecek. Piyasalar seçimleri genelde bir belirsizlik unsuru olarak gördüğü için hafta içinde yatırımcıların bu kritik konu başlığı öncesinde risk almaya ne derece sıcak bakacağının Borsa İstanbul’un bu hafta izleyeceği performansta belirleyici olacağını tahmin ediyoruz.

TL: TCMB geçen haftaki PPK toplantısında politika faizini %50 seviyesine çıkartırken faiz koridorunu ise genişletti. Bu durum Merkez Bankası’nın likidite politikasına bağlı olarak gecelik faiz oranını 53,0 seviyesine kadar yükseltebileceği anlamına geliyor. Diğer taraftan mevcut enflasyon rakamına göre hesaplandığında yeni politika faizinin yıllık bileşik oranı reel faizin eksi bölgede kalsa da önemli ölçüde iyileşmesini sağladı. Tüm bunlar TL’yi desteklerken Ağustos 2023’ten bu yana ilk kez haftalık bazda bakıldığında USD/TL kurunun geri çekildiğini gördük. PPK kararları sonrasında TL lehine bir eğilim ortaya çıkarken gün içindeki değişimler ise kurun henüz denge bulamadığını göstermişti. Dolayısıyla bu hafta TL’nin denge bulmaya çabalayacağını tahmin ediyoruz. 

Borsa İstanbul: Bu hafta yerel seçimler nedeniyle yatırımcıların temkinli kalabileceğini düşünürsek geçen hafta %3,2 değer kazanarak yurt dışı piyasalara kıyasla iyimser bir performans sergileyen BIST-100 endeksinin daha sakin bir seyir izlediğini görebiliriz. Genel görünüm ise pozitif kalmaya devam ediyor. Özellikle Merkez Bankası’nın attığı kuvvetli adımlar finansal istikrarı ön plana çıkarıp risk iştahını desteklemeyi sürdürebilir. Teknik açıdan ise 9000 puanın üzerinde kalındıkça yukarı yönlü denemelerin sürmesi beklenebilir. Ancak daha güçlü bir momentum oluşması için elbette ki son denemelerde aşılamayan 9400 puanın kırılması gerektiğini düşünüyoruz. Geçen hafta endeksin gördüğü zirve ise 9223 olmuştu. Dolayısıyla bu noktayı da ara direnç olarak takip edeceğiz. Öte yandan Borsa İstanbul’da dördüncü çeyrek bilançoları da gelmeye devam ediyor. Bu hafta ASELS ve PETKM’in sonuçlarını takip edeceğiz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 10055 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 9985, 9905, 9834 ve 9754 destek olarak izlenebilir. 10126, 10206, 10277 ve 10357 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 32.2014 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.169, 32.105, 32.0405 ve 31.976 destek olarak izlenebilir. 32.2335, 32.298, 32.3625 ve 32.427 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo

Hibya Haber Ajansı