Assange'ın temyize gitmesine izin verilmemiş olsaydı, birkaç gün içinde ABD'ye iade edilerek, casusluk suçlamasıyla karşı karşıya kalabilirdi.

Julian Assange, iki yargıcın WikiLeaks kurucusuna, İngiltere ve ABD'nin mahkemeye uygun güvenceler sağlayamaması halinde, onun İngiltere'den sınır dışı edilmesine itiraz etme izni vermesinin ardından, ABD'ye iadeye karşı mücadelesinde bir erteleme aldı.

Hakimler, WikiLeaks kurucusunun Birleşik Krallık'tan çıkarılma ya da ABD'ye iade kararına itiraz etme hakkını ancak Birleşik Krallık ve ABD'nin uygun güvenceler sağlayamaması durumunda veriyor.

İki gün süren duruşmada avukatları, Assange ve WikiLeaks'in Afganistan ve Irak savaşlarıyla bağlantılı binlerce gizli ve diplomatik belgeyi yayınlamasıyla ilgili suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu ve iade talebinin hukuka aykırı olduğunu savundu.

Londra'daki yüksek mahkemenin iki yargıcı, Dame Victoria Sharp ve Bay Justice Johnson, avukatların Assange'ın savunulabilir bir davası olduğunu ve kendisine Mayıs ayında yapılacak tam temyiz duruşmasında bunu yapma fırsatı verilmesi gerektiğini gösterdiğine karar verdiler.

Ancak bu duruşma yalnızca Birleşik Krallık ve ABD'nin, geçici olarak temyiz izni verilen konulara ilişkin güvence sağlayamaması durumunda gerçekleşecek.

 

 

Hibya Haber Ajansı