*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Dün BİST-100 ardışık üçüncü işlem gününde de düşüş kaydetti ve günlük geri çekilme 4 Ocak'tan beri kaydedilen en yüksek orana (%-2,5) işaret etti. İşlem hacmi 96,8 milyar TL ile aylık ortalamanın (108,1 milyar TL) altında gerçekleşti. 88 hissenin negatif bölgede tamamladığı endekste SAHOL, TCELL ve BIMAS düşüşte en belirleyici hisseler olarak sıralandı. AKBNK, BERA ve AHGOL ise endekse destek veren hisseler arasında ilk 3'te yer aldı. ABD'de dün dayanıklı mal siparişleri beklenenden iyi gelirken, piyasalar için önem arz eden CB tüketici güven endeksi hem geçen aya göre hem de piyasa beklentilerine göre daha düşük geldi. ABD borsaları ise dün %0,1-0,4 arasında düşüş kaydettiler. Bu düşüşte NVIDIA başta olmak üzere teknoloji hisselerindeki satışların etkisi gözlemlendi. Avrupa piyasaları ise pozitifti. Euro Stoxx 50 endeksi %0,4 artışla günü tamamladı. Asya'da ise, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise %0,2 ekside. Diğer taraftan ABD vadelileri alıcı tarafta. Yurtiçinde bu sabah BİST-100'ün güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugünkü ajandada ECB'den Elderson'ın konuşması ve ABD'nin haftalık ham petrol stok verisi öne çıkıyor. Ek olarak, Avrupa'da güven endeksleri takip edilecek. Yurt içinde ise önemli bir makro veri bulunmamakta.

ABD tarafında, mart ayı Conference Board tüketici güveni endeksi, hafif artış beklentilerine karşın tüketicilerin geleceğe yönelik iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin artan kötümser değerlendirmelerinin etkisiyle 104,8'den 104,7 seviyesine gerileyerek düşüşünü ikinci aya taşıdı ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Detaylara bakıldığında, mart ayında tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 147,6 seviyesinden 151 seviyesine yükselirken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 76,3 seviyesinden 73,8 seviyesine gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. 

Ayrıca ABD'de şubat ayı dayanıklı mal siparişleri öncü verisi izlendi. Dayanıklı mal siparişleri, aylık bazda iki aylık düşüşün (aralıkta %0,3 düşüş ve ocakta %6,9 düşüş) ardından şubat ayında %1,4 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetti ve beklentilerin (%1 artış) üzerinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, şubat ayındaki artışta, savunma dışı uçaklar ve parçaları (%24,6 artış) başta olmak üzere, savunma amaçlı uçaklar ve parçaları (%9,8 artış), ulaşım ekipmanları (%3,3 artış) ve bilgisayar (%3,1 artış) siparişlerindeki artışlar etkili oldu.
 
Bunun yanında, ABD'de konut piyasası verilerinden, ocak ayına ilişkin S&P/Case-Shiller Konut 20 Kent Fiyat Endeksinin aylık artış hızı %0,3'ten %0,1 seviyesine yavaşladı ve böylece son 11 ayın en düşük seviyesinde kaydedildi.  

Avrupa tarafında ise, Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan nisan ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edildi. Nisan ayında GfK tüketici güveni verisi, -28,8'den -27,4 seviyesine toparlanmakla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. 
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

Avrupa tarafında, TSİ 17'de Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi nihai verisi takip edilecek. Euro Bölgesi'nde mart ayına ilişkin tüketici güven endeksi öncü verisi, -15,5 seviyesinden -14,9 seviyesine hafif toparlanmakla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmüştü.

Ayrıca İsveç Merkez Bankası'nın toplantısı TSİ 11.30'da izlenecek. Banka, şubat ayındaki toplantısında önceki faiz artışlarının yüksek enflasyona yönelik endişeleri hafiflettiğini belirterek politika faiz oranını beklentilerle uyumlu olarak %4 seviyesinde sabit tutmuştu ve böylece 2008'den bu yana en yüksek seviyelerde sürdürmüştü. Bu kapsamda Banka, son iki toplantıda faizleri sabit tutmuştu. Ayrıca Banka, enflasyonun çok yüksek seviyelerde kalması riskinin azaldığını belirterek politika faizinin muhtemelen kasım ayı olarak öngörülenden daha erken bir zamanda indirilebileceğine işaret etmişti. Banka'nın bugünkü toplantısında da politika faiz oranını %4 seviyesinde sabit tutması beklenmekte.