Çin Elektrik Konseyi (CEC) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının şubat ayı sonu itibarıyla, ülkedeki fosil olmayan enerji kaynaklarından sağlanan elektrik üretim kapasitesi 1 milyar 620 milyon kilovata ulaştı. Bu, ülkenin toplam elektrik üretim kapasitesinin yüzde 54,6’sını oluşturuyor. Özellikle rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik üretim kapasitesi 1 milyar 100 milyon kilovat olarak kaydedildi. 

Uluslararası Enerji Ajansı (AIE) da Çin’in 2023 yılında tüm dünyada yaşanan yenilenebilir enerji yatırımlarında ilk sırada yer aldığını açıklamıştı. IEA Başkanı Fatih Birol, Dubai’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 28. Taraflar Konferansı (COP28) sırasında, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda Çin’in temiz enerji teknolojilerinde dünya lideri olduğunu belirtmişti.

Birol, “Çin, temiz enerji teknolojilerinde lider konumunda. Çin, güneş ve rüzgâr enerji, elektrikli araçlar, bataryalar, hidroelektrik ve yeni nükleer enerji alanlarında da dünya lideri. Çin, sadece ülke içinde temiz enerji üretmekle kalmıyor, aynı zamanda teknolojik yeniliklerle maliyetleri düşürerek bu teknolojileri dünya genelinde erişilebilir hale getiriyor. Bu da diğer ülkelerin temiz enerji gelişimlerine katkıda bulunuyor” demişti.

Hibya Haber Ajansı