Kaynakların Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Japonya, Mitsubishi Heavy Industries Ltd. liderliğindeki ülkenin ilk yolcu jetini geliştirme projesinin başarısız olmasının ardından yerli bir endüstri kurma girişiminde bulunarak 2035 yılı civarında yeni nesil bir yolcu uçağını piyasaya sürecek.

Kaynaklar, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile özel sektördeki birkaç şirketin proje üzerinde birlikte çalışacağını ve önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 5 trilyon yenlik (33 milyar dolar) bir yatırımı paylaşacaklarını söyledi.

Karbonsuzlaştırılmış ulaşım seçeneklerine yönelik artan baskı inovasyonu teşvik ettiğinden, yeni uçaklar diğer seçeneklerin yanı sıra hidrojenle de beslenebilir, ancak geleneksel jet yağıyla değil. Küresel havayolları son yıllarda atık gıda yağı ve bitkilerden elde edilen sürdürülebilir havacılık yakıtı ya da SAF kullanmaya başladı.

Bakanlık yetkililerine göre, uçak endüstrisinin Japonya için bir büyüme itici gücü olması ve yerli bir uçağın bir dizi yerli bileşen tedarikçisine fayda sağlaması bekleniyor.

Mitsubishi Heavy, Japonya'nın SpaceJet adı verilen ilk yerli yolcu jetini piyasaya sürmeye yönelik bir önceki projenin fişini, know-how eksikliği ve artan maliyetleri gerekçe göstererek geçen yıl çekti.

Daha önce Mitsubishi Bölgesel Jet olarak bilinen SpaceJet'in geliştirilmesine 2008 yılında sanayi bakanlığından alınan 50 milyarlık mali yardımla başlanmış ve ilk teslimatın 2013 yılında yapılması planlanmıştı.

Ancak koronavirüs pandemisi projeye son darbeyi vurmadan önce teslimat takvimi altı kez ertelendi.

Sektör uzmanları, şirketin dışarıdan yeteneklerle işbirliği yapmak yerine kurum içi geliştirmeye bağlı kalma stratejisinin, sonunda yaklaşık 1 trilyon yene mal olan başarısızlıktan kısmen sorumlu olduğunu söylüyor.

Mitsubishi Heavy, İkinci Dünya Savaşı sırasında Zero avcı uçağı da dahil olmak üzere askeri uçaklar üretmişti.

Hibya Haber Ajansı