Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında karışık seyir devam etmektedir. Bu sabah Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %0,81, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,71 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji şirketlerinin hisseleri öncülüğünde %1,57 artarken Hang Seng Teknoloji Endeksi %3,49 yükseldi. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,43, Topix Endeksi %1,62 geriledi. Dün 34 yılın zirvesini görerek müdahale geleceğine ilişkin spekülasyonu artıran USDJPY paritesi bugün yatay seyretmekte. Zira kanun yapıcılardan bu yönde sinyaller gelmektedir. Avustralya’da madencilik hisselerinin desteğiyle bugün yükselişini ikinci güne taşıyarak seans içi zirvesini gören S&P/ASX200 Endeksi %0,99 arttı. Güney Kore Kospi Endeksi %0,26, Kosdaq Bileşik Endeksi %0,15 düştü. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %0,59 yükseldi. ABD endekslerinde pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar yatay bir açılışı işaret etmektedir.

İngiltere ve ABD’de 4Ç23 GSYİH verileri

Küresel piyasalarda ve yurt içinde veri akışı açısından haftanın en yoğun günü bugün olacak. İngiltere ve ABD’de 4Ç23 nihai GSYİH rakamları, ABD’de Michigan Üniversitesi mart öncü tüketici güven endeksi ve şubat ayı bekleyen konut satışları verileri takip edilecek. İngiltere’de 4Ç23 ilk tahmin GSYİH verileri ekonominin çeyreklik %0,3, yıllık %0,2 küçüldüğünü işaret etmişti. Piyasa beklentisi nihai tahminin ilk tahmine paralel gelmesi yönünde. İngiltere GSYİH rakamlarının beklenenden zayıf gelmesi halinde sterlin üzerinde aşağı yönlü baskı oluşabilir ve faiz indirimi beklentileri öne çekilebilir. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) geçen hafta perşembe günü gerçekleştirilen para politikası toplantısında politika faizi %5,25 seviyesinde sabit tutulurken önceki toplantıda faiz artışı yönünde oy kullanan iki şahin üye faizlerin sabit bırakılmasını desteklemişti. ABD’de ocak sonunda yayımlanan ilk tahmin veri, dünyanın en büyük ekonomisinin geçen yılın son çeyreğinde %3,3 büyüdüğünü işaret ederken şubat sonundaki ikinci tahmin veri ile %3,2’ye revize edilmişti. Piyasa beklentisi son tahminin %3,2 ile ikinci tahmine paralel geleceği yönünde. ABD ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde %2,0, ikinci çeyrekte %2,1 ve üçüncü çeyrekte %4,9 büyümüştü. ABD GSYİH rakamlarının beklenenden güçlü gelmesi halinde tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı beklenebilir.

TCMB PPK toplantı özeti, Ekonomik Güven Endeksi

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta Perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özeti ve TÜİK’in açıklayacağı mart ayı ekonomik güven endeksi izlenecek. TCMB geçen haftaki toplantısında bir hafta vadeli repo faizini sürpriz bir şekilde 500bp faiz artırarak %50 seviyesine yükseltti. Banka, aynı zamanda operasyonel çerçevede değişikliğe giderek gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 3 puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi. Bugün yayımlanacak toplantı özeti piyasa tarafından yakından izlenecektir. Şubat toplantı metninde, ocakta aylık enflasyonun ana eğiliminin enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükseldiği ifadesi yer alırken, mart toplantı metninde, şubatta aylık enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden yüksek gerçekleştiği ve yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüğü ifadeleri yer aldı. TCMB’nin sıkılaştırmacı adımları ve yönlendirmesi piyasa tarafından şahin karşılanmıştır.

Ekonomik Güven Endeksi’nin alt endeksleri tarafında; martta tüketici güveni, hizmet sektörü güveni ve mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güveni arttı. Perakende ticaret güveni ve inşaat sektörü güveni azaldı. Alt endeks ağırlıkları; tüketici güveni %20, reel kesim güveni %40, hizmet sektörü güveni %30, perakende ticaret güveni %5 ve inşaat sektörü güveni %5.

Ayrıca, bugün TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

 Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı