Efsanevi Land Cruiser DNA’sını yeni teknolojilerle birleştiren yeni nesil Land Cruiser Prado, iddiasını daha ileriye taşıdı. Toyota, Yeni Land Cruiser Prado modelini, üçüncü çeyrek sonunda Türkiye’de satışa sunmayı planlıyor.

Land Cruiser kökleri 72 yıl öncesine dayanıyor

72 yıl önce 1 Ağustos 1951'de “Toyota BJ” olarak doğan Land Cruiser, tanıtılmasından kısa bir süre sonra Fuji Dağı 6. İstasyonuna kadar tırmanabilen ilk kara aracı olarak gücünü ve dayanıklılığını kanıtlamıştı. Toyota, ilk günden bu yana Land Cruiser’ı, en zorlu şartları aşarak güvenli bir şekilde yolcularını hedeflerine ulaştırabilecek şekilde tasarladı. Dünyanın farklı yerlerinden Land Cruiser kullanıcılarının yaşadığı olağanüstü deneyimler de bunu kanıtlamaya devam ediyor. 170’in üzerinde ülkede ve bölgede, şimdiye kadar 11.3 milyonu aşkın satış adedine ulaşan Land Cruiser, Toyota’nın en çok satan modellerinden biri olmayı başardı.

Yeni nesil Land Cruiser Prado modeli köşeli keskinleştirilmiş ön-arka hatları, ön aksa göre geriye yerleştirilmiş uzun kabini, dik ön camı ve köşeli çamurluklarıyla klasik Land Cruiser siluetini taşıyor. Özellikle 40 ve 70 Serisi klasik Land Cruiser modellerine tasarımıyla net bir şekilde gönderme yapıyor. Daraltılmış alt gövdesiyle birlikte çok daha yüksek bir off-road performansı sunan Land Cruiser Prado 4.920 mm uzunluğa, 1.980 mm genişliğe ve 1.935 mm yüksekliğe sahip. Aks mesafesi ise 2.850 mm.

Her koşulda kusursuz performans sunan motor seçeneği

Yeni Land Cruiser Prado, her neslinde olduğu gibi üstün off-road sürüş şartlarına uyum sağlan ve aynı zamanda yolda yüksek rafinelik sunan bir motorla donatıldı.

2.8 litrelik turbo beslemeli dizel motor, gelişmiş sürüş kabiliyeti, daha yüksek yakıt verimliliği ve performans sunmak adına geliştirildi. 204 HP güç üreten motor, yeni 8 ileri Direct Shift otomatik şanzımanla eşleştirildi. Yeni 8 ileri otomatik vites kutusu, daha yakın vites oranları ile birlikte yumuşak bir hızlanma sağlıyor. Önceki nesil 6 ileri otomatik şanzımana göre yüzde 25 daha hızlı tepkiler veren yeni şanzıman aynı zamanda daha sessiz ve düşük tüketime sahip bir sürüş sunuyor. Bu motorun çekme kapasitesi 3 bin 500 kilogram olarak açıklandı.

Yüksek arazi kabiliyeti, teknolojiyle daha ileriye taşınıyor

Toyota, Yeni Land Cruiser Prado’nun kapasitesini teknolojiyle de daha ileriye taşıdı. Artan off-road kapasitesiyle birlikte yeni ayrık stabilizatör çubuğuna yer verildi. Yeni “Stabilizatör Bağlantı Kesme Mekanizması” (SDM), ilk kez bir Toyota modelinde kullanıldı. Sürücü, kokpit üzerinde bulunan bir kontrol düğmesiyle stabilizatör çubuğunun durumunu değiştirebiliyor. Standart konumdayken Yeni Land Cruiser Prado’nun önceki modele göre yüzde 10 daha fazla artikülasyon değeri bulunuyor. SDM aktif hale getirildiğindeyse bu oran yüzde 10 daha da artış gösteriyor. Bu özellik sayesinde zorlu off-road şartlarında daha yüksek sürüş kabiliyetine sahip olunurken, aynı zamanda daha konforlu ve daha iyi yol tutuş performansı elde ediliyor.

Araçta kullanılan yeni elektronik kontrollü fren sistemi, sürücünün tepkilerine daha çabuk yanıt verecek şekilde geliştirildi. Frenler, doğal ve doğrusal bir frenleme hissi sunacak şekilde optimize edildi. Araç denge kontrol sistemi tarafından sağlanan basınç sistemi, geleneksel basınç sistemiyle birlikte çalışarak daha fazla frenleme gücü sağlar. Hidrolik frenlerin motorla gelen rejeneratif frenlemeyle birlikte çalışması yakıt tüketimini de düşürüyor. Yeni Land Cruiser Prado’da önde 340 mm’lik diskler ve arkada 335 mm’lik diskler yer alıyor.

Eğim İniş Destek Sistemi (DAC), dik yokuşlarda inişlerde aracın hızını koruyarak tekerlek kilitlenmesi olmadan otomatik olarak dengeli frenleme sağlıyor. Sistem, aracın H4 ve L4 modlarında 4-30 km/s arasındaki hızlarda bir hız sabitleyici gibi kullanılabilecek şekilde geliştirildi. 

Hibya Haber Ajansı