Nauru Devlet Başkanı David Adeang, Çin Medya Grubu’na verdiği röportajda, tarihin doğru tarafında yer almayı istediklerini belirtti.

Nauru Devlet Başkanı David Adeang, 24-29 Mart günlerinde Çin'e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Nauru ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinden sonra Çin’i ilk kez ziyaret eden Adeang, “Taiwan bölgesiyle sözde ‘diplomatik ilişkilerimizi’ kestik. Hong Kong’un Çin’e yeniden dönmesi gibi, Taiwan bölgesinin de Çin’e dönmesini umuyoruz. Bence tarih, doğru bir tercih yaptığımızı kanıtlayacak. Tek Çin ilkesine dair bunu düşünüyoruz. Çin ile Nauru arasında bir ihtilaf yok. Çin’le işbirliği ortağı olmak istiyoruz. Çin’in kalkınmasının barındırdığı büyük potansiyeli görüyoruz. Çin’in sağladığı her türlü desteğin Nauru halkına fayda getireceği kanısındayım.” ifadelerini kullandı.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni de değerlendiren Adeang, söz konusu inisiyatiflerin dünyaya canlılık kattığını, Nauru’nun da bu inisiyatiflere katılmak istediğini söyledi.

Adeang, “Nauru, dünyadaki en küçük ülkelerden biri olduğu gibi, gelişmekte olan küçük bir ada ülkesi. Diğer gelişmekte olan ülkeler gibi, biz de kalkınma sürecinde çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. Çin ve Çin’in kalkınması göz ardı edilemez şekilde insanlığın gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından ileri sürülen inisiyatifleri destekliyoruz ve bunlara katılmak istiyoruz.” diye konuştu.

Hibya Haber Ajansı