Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasaları haftaya karışık başladı. Çin imalat PMI verisinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,87, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,19 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,91 arttı. Caixin imalat PMI geçen ay 51,1’e yükselerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde imalat sektörünün martta on üç ayın en yüksek hızında büyüdüğünü işaret etti. Dün açıklanan resmi imalat PMI da 50,8’e yükselerek sektörün büyüdüğünü göstermişti. Japonya’da mart ayı nihai PMI 48,2 ile öncü veriye paralel açıklandı. Dünyanın dördüncü büyük ekonomisinde imalat sektörü art arda on ay daraldı. Ayrıca, bu sabah açıklanan Tankan anketi Japonya’da büyük imalatçıların sektöre yönelik iyimserliğinin yılın ilk çeyreğinde gerilediğini gösterdi. Buna karşın imalat dışı iyimserlik arttı. Verilerin ardından Nikkei225 Endeksi %1,09 düşüşle 40 bin puan seviyesinin altına gerilerken Topix Endeksi %1,46 geriledi. Güney Kore’de PMI verisinin ardından Kospi Endeksi %0,13, küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,79 yükseldi. Güney Kore’de imalat PMI martta 49,8 ile büyüme bölgesinin hafifçe altına geriledi. Avustralya ve Hong Kong piyasaları Paskalya bayram tatili dolayısıyla bugün kapalı.

ABD ISM imalat PMI

Küresel piyasalarda bugün ABD’de mart ayı ISM imalat PMI verisi takip edilecek. ABD’de Kasım 2022’den beri daralma bölgesinde olan ISM imalat PMI’nın martta 47,8’den 48,5’e yükselmesi bekleniyor. Ayrıca, yarın Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’nin imalat PMI verileri açıklanacak.

Yurt içinde İSO imalat PMI, İTO İstanbul enflasyon verileri

Bugün yurt içinde mart ayına ilişkin İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi takip edilecek. İSO imalat PMI şubatta 49,2’den 50,2’ye yükseldi. PMI raporuna göre imalat sektöründe üretim şubatta son sekiz ayda ilk kez artarken nihai ürün fiyatları enflasyonu son altı ayın en yüksek düzeyine çıktı. İTO İstanbul enflasyonu şubatta aylık %4,07, yıllık %76,58 olmuştu.

Borsa İstanbul tarafında; (Resmi olmayan) sürpriz sonuçların çıktığı 2024 yerel seçimlerinin ardından haftaya volatil bir başlangıç beklemekteyiz. Cuma gününü 9.142 puandan tamamlayan BIST100 Endeksi’nin yukarı yönlü hareketlerinde 9.247 puan seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ilk destek seviyesi olarak 9.000 puan seviyesi izlenebilir.

Piyasalarda Cuma günü ne oldu? Haftanın son işlem günü Avrupa ve ABD hisse endeksleri resmi tatil nedeniyle işleme kapalıydı. Dolar Endeksi (DXY) 104,5 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde stabil kaldı. ABD Hazine tahvili faizlerinde değişim görülmedi. Ons altın %1,74 değerlenerek 2.233USD’ye yükseldi. Brent petrol %1,37 artarak varil başına 86,8USD’den alıcı buldu. Cuma günü Fed’in temel enflasyon göstergesi olarak tercih ettiği PCE’nin şubat ayı rakamları açıklandı. Manşet PCE aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,5 arttı. Çekirdek PCE ise aylık %0,3 ve yıllık %2,8 arttı. Böylece PCE verisi genel itibariyle beklentilere paralel gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell, katıldığı bir etkinlikte açıklanan PCE enflasyon verisinin beklentileri doğrultusunda olduğunu ve enflasyonun yavaşladığına ikna olmak için geçen sene olduğu gibi birkaç iyi veri daha görmek istediklerini belirtti.

BIST 100 Endeksi cuma günü 9.055-9.154 puan aralığında sınırlı değişti. Endeks %0,69 artışla haftayı 9.142 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 93,77mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında sınırlı artışla oluştu. USD/TRY kuru 32,38 TL’ye ve EUR/TRY kuru 35,18 TL’ye yükseldi. Gram altınsa kur ve ons altından destek bularak 2.327 TL’ye ulaştı. TÜİK şubat ayına ilişkin nihai dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %44 azalarak 6,77mlr USD’ye geriledi. Böylece 2024 yılı ilk iki ayının dış ticaret açığı 13mlr USD oldu. TÜİK ayrıca hizmet üretici fiyat endeksini (H-ÜFE) açıkladı. H-ÜFE şubatta aylık %2,94 ve yıllık %83,02 arttı.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı