Başlarken

ABD’de son dönemde açıklanan ekonomik veriler ekonominin gücünü koruduğuna işaret ederken, ocak ve şubat aylarında enflasyon rakamlarının da beklentilerin üzerinde gelmesi Fed’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizlikleri gündeme tutuyor. Fed üyelerinden gelen açıklamalar da mart ayı içerisinde yakından takip edildi. Fed üyelerinden gelen açıklamalarda faiz indirimleri konusunda aceleci olunmayacağı, veri odaklı yaklaşımın korunacağı ve faiz indirimlerine başlamak için yeterli güvenin henüz oluşmadığına ilişkin mesajlar öne çıktı. Fed Başkanı Powell yaptığı son açıklamasında, açıklanan PCE enflasyon verisinin beklentileri doğrultusunda olduğunu ve enflasyonun yavaşladığına ikna olmak için geçen sene olduğu gibi birkaç iyi veri daha görmek istediklerini belirtti.

Piyasalarda son durum

BIST-100 Endeksi ocak ayının son bölümünden itibaren ivme kazanan alımlarla şubat ayının ilk yarısında güçlü yükselişler kaydetti ve tarihi zirvelerini yeniledi. Ancak şubat ayının ikinci yarısında 9.400 direnç bölgesini aşmakta zorlanan ve yorulma emarelerinin öne çıktığı endekste ay sonuna doğru düzeltme eğilimi güç kazandı. BIST-100 şubat ayını %8,20 oranında yükselişle 9.193,69 puandan kapattı. Dolar/TL kuru şubat ayını %2,93 oranında değer kazanımıyla 31,2333 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki daha sınırlı yükselişe karşın endeksteki değer kazanımının etkisiyle şubat ayını %5,13 oranında değer kazanımıyla 294,36 seviyesinden kapattı.

Yeni ayda piyasaları bekleyenler

Bu ay için Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. Fed'in bu ay faiz kararı bulunmuyor. Piyasalarda, merkez bankalarının para politikalarına yönelik belirsizlik var. Faiz indirimine başlayacaklarına dair açıklamalar gelmesine karşın zaman belirsizliği devam ediyor. Bu nedenle piyasalarda risk iştahı baskı altında kalabiliyor. Nisan ayında da, Banka yetkililerinin konuşmaları olacaktır. Faiz indirimine dair verecekleri mesajlar, yakından izlenebilir. Yurt içinde, yıl başından bu yana mart ayında yapılacak yerel seçimler bekleniyordu. Seçim geride kaldı. Türkiye'de seçim belirsizliği sona ermiş oldu. Bu ay için TCMB'nin faiz kararı takip edilecek. Ay içerisinde, Türkiye'de açıklanacak veriler var. Enflasyon verisi en majör olanı ve sonucunun, TCMB'nin para politikasına dair beklentileri de etkilemesi beklenebilir. Nisan ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları da yakından izlenecektir. 

Aylık hisse önerileri 

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler:  ISCTR, THYAO, TUPRS, TURSG

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı