Haftanın son işlem günü piyasalarda neler oldu?

ABD endeksleri açıklanan makroekonomik veriler sonrasında Fed'in faiz indirimi zamanlamasına ilişkin belirsizliklerin sürmesiyle karışık bir seyir izledi. Küresel piyasalarda, geçtigimiz hafta ABD Merkez Bankasının ilk faiz indirimine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizliğin devam etmesiyle karışık bir seyir izlenirken, gözler bu hafta ABD'de açıklanacak istihdam verilerine çevrildi. Yatırımcıların, enflasyonun ılımlı seyrettiği ancak ekonominin ciddi bir gerilemeden kaçındığı "yumuşak iniş" için hazırlandığına dair güven duyduğu bir ortamda istihdam raporu gündemde olacak. Mart ayında ABD ekonomisinde istihdamdaki artışın, Şubat ayındaki 275.000 artışa kıyasla yavaşlayarak 205.000 olması bekleniyor. Fed'in, Mart toplantısında ekonomik büyüme görünümünü yükseltirken bu yıl üç faiz indirimi görüşüne bağlı kalması, ekonomide "yumuşak iniş" umutlarını artırdı. Euro Bölgesi ve Çin'den gelen veriler yakından takip edilecekken yen ve yuan müdahalelerin takibinde kalmaya devam edecek.

Fed Başkanı Jerome Powell bir etkinlikte yaptığı konuşmada açıklanan PCE enflasyon verisinin beklentileri doğrultusunda olduğunu ve enflasyonun yavaşladığına ikna olmak için geçen sene olduğu gibi birkaç iyi veri daha görmek istediklerini belirtti. Faiz indirilmeden önce daha fazla güvene ihtiyaç olduğunu belirten Powell, ABD ekonomisinin ve büyümenin güçlü olduğunu ve faiz indirimi için acele etmelerine gerek olmadığını söyledi. Bankanın bilançosunun küçültülmesinin para politikasının ana konusu olmadığını dile getiren Powell, pandemi ya da küresel mali kriz gibi zor ve farklı durumla karşılaştıklarında faiz oranlarını düşürmek ve ekonomiyi desteklemek için hazine bonosu satın aldıklarını, zamanı geldiğinde de bilanço küçülttüklerini söyledi.

Makro veri tarafında; ABD'de Şubat ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 2,8 olacağı yönündeydi. Ocak ayı artışı da yüzde 2,8'den yüzde 2,9'a revize edildi. Çekirdek PCE Şubat ayında aylık olarak yüzde 0,3 arttı. Bloomberg anketinde bu veri için beklenti yüzde 0,4 seviyesinde bulunuyordu. Verilere göre kişisel gelirlerde artış beklentilerin altında kalırken, kişisel harcamalarda ise beklentileri aşan bir performans gözlendi. ABD'de Şubat'ta kişisel gelirler yüzde 0,3 arttı. Ocak ayında artış yüzde 1 olmuştu. Kişisel harcamalar ise yüzde 0,8 arttı. Ocak ayında kişisel harcamalarda yüzde 0,2'lik artış görülmüştü.

ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,60'a yükselirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi değişim göstermeyerek %4,19 seviyesinde gerçekleşti. VIX endeksi ise 13,08 seviyesinden işlem gördü.

ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününü yataya yakın karışık seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,11 artışla 5.254,35, Dow Jones endeksi %0,12 artışla 39.807,37 seviyesinden kapanırken, Nasdaq endeksi ise %0,12 kayıpla 16.379,46 seviyesinden kapatırken haftayı tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları haftayı yataya yakın pozitif seyirle tamamladı. Bölgedeki merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve makroekonomik veri gündemi yatırımcıların odağında olmayı sürdürdü. ECB Baş Ekonomisti Philip Lane, ECB Yönetim Konseyi'nin olası faiz indirimine ilişkin genişleyen bir uzlaşması olduğunu, ücret artışlarının yavaşladığına ilişkin güveninin arttığını ifade etti. ECB İcra Kurulu Üyesi Piero Cipollone, faiz oranlarını düşürmek için çok uzun süre beklemenin zaten zayıf olan ekonomik büyüme bağlamında risk oluşturabileceğini dile getirdi. Dax endeksi %0,15 puan artışla 18,504,51, FTSE 100 %0,26 puan artışla 7.952,62 seviyesinden, Euro Stoxx 50 endeksi %0,02 puan değer kazanarak 5.082,85 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,01 değer kazançları ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları Nikkei hariç pozitif seyir izliyor. Bugün Hong Kong piyasası Paskalya nedeniyle kapalı olacak. Pazar günü yayımlanan resmi verilere göre Çin'in üretim faaliyeti, Mart ayında son altı ayda ilk kez büyüdü ve emlak sektöründeki kriz, ekonomi ve güven üzerinde bir engel olmaya devam etse de politika yapıcıları rahatlattı. Çin’de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Mart’ta geçen aya göre 1,7 puan artarak 50,8'e yükseldi. Endeks 5 ay sonra büyüme eşiği olan 50 puanın üzerinde çıkarken son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İç ve dış talepteki artışın imalat aktivitesini canlandırdığı gözleniyor. İmalat PMI içinde yeni siparişler alt endeksi Mart’ta geçen aya göre 4 puan artışla 53'e, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 5 puan artışla 51,3'e ulaştı.

Nikkei %1,17 satıcılı seyir izlerken, Kospi endeksinde %0,40, Shanghai endeksi %1,02, Nifty 50 %0,79, Endonezya %2,35 ile alıcılı seyir izliyor. Hong Kong piyasası paskalya nedeniyle kapalı.

ABD vadelilerinde de pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de Mart ayına ilişkin S&P Global İmalat PMI (Final) ve ISM İmalat endeksi verileri takip edilecek. S&P Global İmalat PMI (Final) verisinin 52,5 seviyesinde açıklanması bekleniyor. ISM İmalat PMI endeksi için piyasa beklentisi iyileşmeye işaret ederken, verinin 47,8’den 48,4’e yükselmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var?

Salı günü ABD’de JOLTS Açık İş Pozisyonları, Fabrika Siparişleri ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek. JOLTS Açık İş Pozisyonları verisinin 8770k seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, bir önceki veri 8863k seviyesinde gerçekleşmişti. Fabrika Siparişlerinin Şubat ayında %1 artış göstermesi beklenirken, bir önceki veri %3,6 azalış yönünde gerçekleşmişti. Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin de Şubat ayında %1,4 artış göstermesi bekleniyor. Aynı gün Fed Üyeleri Williams, Mester ve Daly’nin konuşmaları takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise HCOB PMI İmalat, Almanya’da Mart ayına ilişkin TÜFE verilerini takip edeceğiz.

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı