Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Endonezya Devlet Başkanlığı görevine seçilen Prabowo Subianto ile bugün başkent Beijing’de görüştü.

Görüşme, Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda gerçekleşti.

Çin’in Endonezya ile ilişkilerine stratejik ve uzun vadeli bir vizyonla yaklaştığına işaret eden Xi Jinping, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik işbirliğini derinleştirmeye, bölgesel ve küresel etkiye sahip Çin-Endonezya kader birliğini oluşturmaya, iki halka daha fazla mutluluk getirmeye, bölgenin ve dünyanın barış, istikrar ve refahının korunmasına katkı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in Endonezya ile yakın temaslarını sürdürmenin ve devlet yönetimi konusundaki deneyimlerini paylaşmanın yanı sıra, iki ülkenin kalkınma stratejilerinin uyumlaştırılmasını sağlamayı istediğini ifade etti. Xi, karşılıklı olarak sanayi parkları kurulmasını hızlandırmaya, bölgesel kapsamlı ekonomik koridoru projesini hayata geçirmeye, denizlerle ilgili işlerde işbirliğini yoğunlaştırmaya ve yoksullukla mücadele alanında Endonezya’ya destek vermeye istekli olduklarının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Endonezya ile birlikte ASEAN içindeki dayanışmaya ve ASEAN’ın merkezi statüsüne destek sağlamanın yanında, açıklık ve kapsayıcılığa dayalı bölgesel bir yapı inşa etmeyi ve daha sıkı bir Çin-ASEAN kader birliği oluşturmayı arzuladıklarını ifade etti.

Endonezya Devlet Başkanlığı görevine seçilen Prabowo Subianto, görüşmede selefi Joko Widodo’nun Çin’e yönelik dostane politikasını sürdürmeye hazır olduğuna işaret ederek, Tek Çin politikasında ısrarcı olmayı sürdüreceklerini ve ikili ilişkilerin kapsamlı ve nitelikli gelişmesini hızlandıracaklarını dile getirdi.

Büyük Endonezya Hareketi Partisi Genel Başkanı Subianto, Endonezya’da yapılan devlet başkanlığı seçiminden galip ayrılmıştı.

Hibya Haber Ajansı