BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününde %3,3'lük volatilitede hareket etti. Seçim belirsizliğinin bitmesi ile güne alıcılı başlangıç yapan endekse gün içinde kar satışlar geldi. Gün sonuna doğru yabancı kurumlardan gelen seçim sonrası olumlu haber akışları endeksi destekledi. Endeks günü hafif alıcılı seyirle 9.158 seviyesinden tamamladı. Bankacılık, ulaştırma ve holdingler öne çıktı. Bu hafta itibariyle bayram tatili öncesinde T2 bakiye düzenlemelerinin etkisi volatiliteyi yükseltebilir. 

Yerel seçim sonrasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek açıklamalarda bulundu. Şimşek, yerel seçim sonuçlarının resmi olmayan verilere göre netleşmesi sonrası açıklama yaptı. Şimşek, "Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz" dedi. Yılmaz ise, "Vatandaşımızın iradesi ile oluşan sonuçların ülkemize, milletimize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum." dedi. Yılmaz, Orta Vadeli Programı kararlı bir şekilde uygulayacaklarını vurgulayarak, "Bu yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonla mücadelemizin sonuçlarını belirgin bir şekilde görmeye başlayacağız. Böylece, yapılan ücret artışlarının zamanla erimesini önleyecek, kalıcı refah artışı sağlayacağız." diye konuştu.

Yerel seçimin ardından yabancı kuruluşlardan değerlendirmeler başladı. Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini ifade etti. Türkiye’deki yerel seçimlerin büyük ölçüde tartışmasız geçmesi ve mevcut ekonomi politikalarına devam edileceği mesajının piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacağını öngördü. Raporda, yıl başından bu yana gerçekleşen sermaye çıkışları ve seçim belirsizliği ile TCMB’nin rezervlerinde ciddi kayıp olduğu hatırlatıldı. Mevcut politikalara devam edilmesiyle önümüzdeki haftalarda sermaye girişinin tekrar başlayacağı öngörüldü.

Goldman Sachs'ın ardından dün gün içinde Deutsche Bank da seçim sonrası TL'nin durumu hakkında olumlu açıklamalarda bulundu. Deutsche Bank, seçimlerin ardından yerel ve döviz cinsinden TL varlıklarının performans göstermesi için daha fazla alan gördüğünü ve sonuçların enflasyonu kontrol altına almak için mevcut ekonomik politika setinin sürdürülmesinin önemini vurguladığını belirtti.

Kaynak İnfo Yatırım

Hibya Haber Ajansı