GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-08-2022 16:45

İktidardan imtiyazlı holdinglere yeni kıyak!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Aydal, Hükümetin çıkardığı yeni yönetmelikle, Güneş enerjisi üreten firmaların, devlete sattığı enerji miktarına imtiyazlı holdinglerin sahibi olduğu …EDAŞ’lar adına bedelsiz el koyduğunu söyledi.

İktidardan imtiyazlı holdinglere yeni kıyak!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, EPDK’nın sanayicilerin yaptığı lisanssız Güneş Enerjisi Santrallerinde (GES) üretilen elektriğin bir kısmını ücretsiz olarak alınmasına imkan tanıyan yönetmeliğe ilişkin açıklamada bulundu.

 

 

 

Aydal, bu yönetmeliğin sanayicinin hakkının gasbı anlamına geldiğini ve bu kararla vatandaşın da tepkisini çeken imtiyazlı holdinglere yeni bir kıyak yapıldığını ileri sürdü.

 

 

 

Hükümet GES’te üretilen elektriğe bedava almaya karar verdi!

 

 

 

Aydal, konu ile ilgili şunları kaydetti:

 

 

 

“11.08.2022 tarihinde yayınlanan 31920 sayılı Resmi Gazete’de açıkça belirtildiği gibi yeni yönetmelikle beraber, 12.05.2019 tarihinde yayımlanan revize Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği tarihinden itibaren hak kazanmış santrallerimiz de dâhil olmak üzere tüketim fazlası ürettikleri enerjilerini şebekeye bedava vermek zorunda kalacaklardır. EPDK kurulunun 11098 numaralı 5. Maddesine göre “bu kurul kararı uyarınca hesaplanan tüketim miktarı esas alınarak belirlenen satışa konu edilebilecek ihtiyaç fazla enerjinin üzerinde üretilerek şebekeye verilen enerjinin görevli tedarik şirketi tarafından üretilerek sisteme verilmiş olarak kabul edilmesine ve bu enerji ile ilgili olarak piyasa işletmecisi ve görevli tedarik şirketi tarafından herhangi bir ödeme yapılmayarak bu kapsamda sisteme verilen enerjinin Yekdem’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınmasına karar verilmiştir.” denilmektedir. Bu kararın özeti şudur; sanayicinin yaptığı GES ne kadar enerji üretirse üretsin, kendi ihtiyacından fazlasını Devlete bedava verecek demektir.”

 

 

 

Bu karar, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Sistemlerine “yatırım yapmayın” demektir

 

 

 

Bu kararın; sermaye sahiplerine, yatırımcılara, bizzat ‘bu işe yatırım yapmayın ve kendi enerjinizi üretmeyin, yenilenebilir kaynaklarından uzak durun’ anlamına geldiğini kaydeden Aydal,  “Her yıl cari açığımızın  %60’ını oluşturan enerji ile ilgili çözüm olan yenilenebilir kaynakları bu yönetmelikle boğulmuş ve yatırım yapılabilir olmaktan çıkmıştır. Bu karar, aynı zamanda, KARBON EMİSYONU’nu azaltma(!), “ihracatta rekabet etme”, gelecek yıllarda da yurt dışından döviz ile “KARBON SERTİFİKASI ithal et”, anlamını da taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

‘5’li çete’ye yeni kıyak’

 

 

 

Aydal bu kararla aynı zamanda vatandaşın da tepkili olduğu imtiyazlı holdinglerin kazancının artacağı manasına geldiğini belirterek şöyle devam etti:

 

 

 

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) aldığı kararların 6. Maddesinde “6) 5.inci madde uyarınca YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınan enerji miktarı için oluşacak sistem kullanım bedelinin ilgili şebeke işletmecileri tarafından EPİAŞ’a bildirilmesine ve görevli tedarik şirketi aracılığıyla ilgili şebeke işletmecisine ödenmesine ve YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınan enerji için lisanssız üretim tesisi sahibi kişilere herhangi bir fatura tebliğ edilmemesine, ...karar verilmiştir” denmektedir. Bunun bir diğer anlamı; son kelimeleri “...EDAŞ” ile biten ve vatandaş tarafından ‘Beşli çete’ olarak tanınan firmaların sahip olduğu Enerji Şirketlerinin kazancının artması sağlanmış, ithal doğalgaz ve kömür lobilerinin ekstra kazancı garanti altına alınmıştır.”

 

 

 

Bu karar sanayicinin hakkının gasbıdır

 

 

 

Sanayicinin de büyük tepki gösterdiği bu karardan acilen dönülmesi uyarısında bulunan Aydal, “Zira geriye dönük olarak yapılan bu uygulama kararı, yatırımcı firmaların hakkının açıkça gaspıdır. Karar iptal edilmediği takdirde, Güneş Enerjisine yatırım yapmaya niyetli yüzlerce firma yatırım yapmayacak, mevcut firmalarda da işçi çıkartmalar başlayacaktır. Bu karar mahkemelerden tarafından mutlaka iptal edilecek ancak kaybeden, yatırımcısının güvenini kaybeden Türkiye olacaktır.” dedi.

ibrahim uyguribrahim uygur