Tayvan, bilgisayar çipleri üretim merkezi statüsünün yanı sıra daha geniş teknoloji tedarik zincirindeki şirketleri nedeniyle küresel ekonomide merkezi bir rol oynuyor.

Depremin merkez üssü adanın doğu kıyısındayken, teknoloji üretiminin çoğu batıda bulunuyor. Ancak deprem, çok hassas makinelere dayanan çip fabrikalarındaki üretimi etkiledi.

Dünyanın en ileri teknoloji çiplerini başkaları adına üreten Taiwan Semiconductor Manufacturing Co'nun hisse fiyatı Çarşamba günü %1,3 düştü. Şirket yaptığı açıklamada depremin faaliyetleri üzerindeki etkisini hâlâ çözmeye çalıştığını söyledi.

Yapılan açıklamada ''TSMC'nin güvenlik sistemleri normal şekilde çalışıyor. Prosedür gereği önleyici tedbirler başlatıldı ve bazı fabrikalar boşaltıldı. Tüm personel güvende ve tahliye edilenler işyerlerine dönmeye başladı.'' denildi.

Depremin ardından yapılan ilk incelemelerde fabrikaların normal olduğu belirtildi.

Ancak şirket, fabrikalarda çalışmalara bugünlük ara verme kararı aldı ve daha sonraki incelemelerin ardından çalışmalara devam edilecek.

Apple'ın büyük tedarikçisi Foxconn'un hisseleri %1,4 oranında düşerken, TV paneli üreticisi Au Optronics'in hisseleri %1,9 oranında düştü.

Hibya Haber Ajansı