Savaşta yer alan istihbarat kaynaklarına göre, İsrail ordusunun Gazze'deki bombardıman kampanyasında daha önce açıklanmayan yapay zeka destekli bir veri tabanı kullanıldı ve bu veri tabanı bir aşamada Hamas ile görünürdeki bağlantılarına göre 37 bin potansiyel hedef belirledi.

Lavender adı verilen yapay zeka sisteminin kullanımından bahseden istihbarat kaynakları, İsrailli askeri yetkililerin özellikle çatışmanın ilk haftaları ve aylarında çok sayıda Filistinli sivilin öldürülmesine izin verdiğini iddia ediyor.

 

İsrail'in Hamas'a karşı savaşında güçlü yapay zeka sistemlerini kullanması, gelişmiş savaş için keşfedilmemiş bir bölgeye girerek bir dizi yasal ve ahlaki soruyu gündeme getirdi ve askeri personel ile makineler arasındaki ilişkiyi dönüştürdü.

Lavender'i kullanan bir istihbarat subayı, "Bu benim hafızamda eşi benzeri olmayan bir şey," dedi ve "istatistiksel bir mekanizmaya" yas tutan bir askerden daha fazla güvendiklerini sözlerine ekledi. "Ben de dahil olmak üzere oradaki herkes 7 Ekim'de insanlarını kaybetti. Makine bunu soğukkanlılıkla yaptı. Bu da işi kolaylaştırdı." dedi.

 

Hibya Haber Ajansı