Çin Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Müzakere Temsilcisi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen ve ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Marisa Lago kısa süre önce ABD’de Çin-ABD Ticaret Çalışma Ekibi’nin birinci bakan yardımcısı düzeyindeki toplantısını yönetti.

Toplantıda iki ülkenin liderleri arasında San Francisco buluşmasında ve kısa süre önce gerçekleştirilen telefon görüşmesinde varılan önemli görüş birliklerinin hayata geçirilmesi, birbirlerini ilgilendiren ticaret politikaları ve iki ülkenin sanayi ve ticaret çevrelerinin ortaya koydukları somut ticaret konuları hakkında nesnel, akılcı, profesyonel ve gerçekçi görüş alışverişinde bulunuldu.

Wang Shouwen, görüşmede yaptığı konuşmada, iki ülkenin liderlerinin kısa süre önce telefon görüşmesi yaparak, iki tarafın ticaret alanında istişare mekanizmasını hızlandırmasını talep ettiklerini anımsattı. Wang, iki ülke arasındaki ekonomi ve ticaret ilişkilerinin, ikili ilişkilerin istikrarını koruyan önemli unsur olduğuna işaret ederek, Çin’in ABD ile birlikte Çin-ABD Ticaret Çalışma Ekibi’nin işlevini etkin şekilde hayata geçirmekle işbirliğini genişletmeye, anlaşmazlıkları kontrol altına almaya ve iki ülkenin işletmelerinin ticaret ve  yatırım işbirliği yapmasına elverişli bir ortam oluşturmaya hazır olduğunu belirtti.

Wang Shouwen, görüşmede esas olarak ABD’nin ilgili Çin menşeli ürünlerine yönelik Section 301 kapsamında ek gümrük vergisi ve 301. madde soruşturması yapması, ulusal güvenlik konseptini genelleştirmesi, Çin işletmelerine yaptırım uygulaması, ticari yardım soruşturma kurallarını revize etmesi, karşılıklı yatırımı kısıtlaması ve Çin işletmelerine uyguladığı adil olmayan muamele gibi konularda Çin’in duyduğu endişeleri aktardı.

Görüşmede, iki ülkenin ticaret bakanlıklarının iki ülkenin işletmeleriyle yakın teması koruması, işletmelerin ilgilendirdikleri konuları ele almaları, Çin Uluslararası İthalat Fuarı ve Çin-California Ticaret İşbirliği Forumu gibi karşılıklı yatırımı teşvik etmeleriyle temiz enerji ve kadın sağlığı alanlarında işbirliği etkinlikleri desteklemeleri onaylandı. Görüşmede ayrıca, ticaret kolaylığı işbirliğinin pekiştirilmesi, endüstri çevrelerinin ilgilendikleri somut normlar konusunun ele alınması ve ihracat kontrol konusundaki temasların güçlendirilmesi konularında mutabakat sağlandı.

Görüşmede ayrıca ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Marisa Lago’nun Çin tarafının daveti üzerine 2024  yılının ikinci yarısında Çin’i ziyaret etmesi ve Çin tarafıyla birlikte Çin-ABD Ticaret Çalışma Ekibi’nin ikinci bakan yardımcısı düzeyindeki toplantısını birlikte yönetmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Çin Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Müzakere Temsilcisi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen ABD tarafının daveti üzerine 2-5 Nisan günlerimde ABD’yi ziyaret etti.

Hibya Haber Ajansı