ANKARA (AA) - Global Yatırım Holding iştiraki Naturelgaz'ın satış gelirleri 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 440 artarak yaklaşık 3,76 milyar lira olarak gerçekleşti.

Global Yatırım Holding'den yapılan açıklamaya göre, taşımalı doğal gaz pazarında faaliyet gösteren Naturelgaz'ın geçen yılki toplam satış hacmi ise yüzde 12 artarak 227,9 milyon metreküp seviyesine yükseldi.

Şehir gazı iş kolunda, boru hattı şebekesine bağlı olmayan ilçe ve beldelerin doğal gaz ihtiyacını karşılamak amacıyla, doğal gaz dağıtım şirketlerine taşımalı yöntemle doğal gaz satışı yapan Naturelgaz'ın bu iş kolundaki satış hacmi, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 54 artışla 70,1 milyon metreküp seviyesine yükseldi.

Naturelgaz'ın brüt karı 2022'de yüzde 609 artışla 971,9 milyon lira oldu. Geçen yılın ilk yarısında 258,9 milyon lira faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) elde eden Naturelgaz'ın yıl sonu FAVÖK'ü, bir önceki yıla göre yüzde 827 artışla 887,3 milyon liraya ulaştı.

Büyümede, hacim artışı, artan şehir gazı satışları ile mevsimsellik etkisinin önemli ölçüde azalması ve bu sayede maliyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesi, beklentilerin üzerinde gerçekleşen doğal gaz endeksi artışlarından kaynaklı fiyat farkı etkileri ve optimizasyon çalışmaları etkili oldu.

Naturelgaz'ın bir önceki yıl 26,1 milyon lira olan dönem net karı ise 2022 sonunda 767,3 milyon liraya ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından şirketin afet bölgelerine yaptığı yardımlarla ilgili bilgi verdi.

Turan, "Depremin ilk anından itibaren Naturelgaz olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Bölgeye yaşam konteynerleri gönderirken, özellikle sağlık kuruluşu ve hastanelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak adına doğalgaz desteği sağladık." ifadesini kullandı.

Şirketin geçen yıla ilişkin finansal ve operasyonel performansını değerlendiren Turan, şunları kaydetti:

"Naturelgaz için 2022 yılı belirlediğimiz tüm hedeflerin üstüne çıktığımız bir yıl oldu. Önceki yıllara göre çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz 2022 yılında özellikle şehir gazı iş kolumuzda ulaştığımız ilçe ve belde sayısını önemli ölçüde artırdık. Dökme CNG alanında da karlılıkta önemli gelişmeler yaşadığımız 2022 yılında kapasite artırıcı yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. 2022 yılında yatırımına başladığımız GES projemiz, 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlanarak şirketimizin maliyetlerinin azaltılmasında önemli bir rol oynayacak. 2023 yılında da aynı başarıyı göstermek için ekip arkadaşlarımız ile birlikte başarılı çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Taşımalı doğal gaz pazarındaki öncü konumumuzu güçlendirmeye ve faaliyetlerimizi çeşitlendirmeye devam edeceğiz."