El Salvador dünyanın en katı kürtaj yasalarından birine sahip, yasa tecavüzü bile dikkate almıyor.

17 kadının uzun hapis cezalarına çarptırıldığı davalar medyada büyük ilgi gördü. Bu vakalardan biri şu anda 28 yaşında olan Lilian ile ilgili.

Aralık 2015'te Lilian ikinci çocuğunu doğurmak üzereydi. Doğum sırasında komplikasyonlar ortaya çıktı ve kürtaj yapıldı. Hakkında dava açıldı ve daha sonra ağırlaştırılmış cinayet suçundan 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

"Hayatımın bittiğini, yok olduğunu düşündüm. 20 yaşındaydım ve serbest bırakıldığımda 50 yaşında olacaktım - eğer hapishanede ölmeseydim," dedi.

Lilian, mahkumiyet kararları bozulduktan sonra cezaevinden tahliye edilen 17 kadının sonuncusu oldu.

Lilian'ın özgürlüğü ülkedeki kadın hareketi için büyük bir zafer olarak görülüyor. Ancak hareket içinde aktif olan Yoshi García'ya göre bu kısa ömürlü olabilir.

Yoshi García "Kürtaj 1998'den beri tamamen suç sayılıyor ve bu konuda hala büyük bir tabu var" diyor.

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele bu yıl Şubat ayında oyların yüzde 84'ünü alarak yeniden seçildi. Bukele daha önce kadınların kendi bedenlerini kontrol etme hakkını desteklemişti, ancak şimdi kadın hareketine sırtını dönmüş görünüyor.

Şüpheli kürtajlar nedeniyle kadınların uzun hapis cezalarıyla karşı karşıya kaldığı on bir yeni dava ortaya çıktı.

Yoshi García ''Muhtemelen seçim kampanyalarını ve başkanlık saatini destekleyen konularla ilgileniyor. Yani biz kendi başımızın çaresine bakmazsak, başkası da bakmaz. Bu böyle" diyor


 

 

Hibya Haber Ajansı