ABD’de cuma günü açıklanan mart ayı tarım dışı istihdam verisi 303 bin kişi artış kaydetti. Piyasadaki beklentiler istihdam artışının 214 bin olarak gerçekleşeceği yönündeydi. İşsizlik oranı mart ayında %3,9’dan %3,8’e sınırlı bir düşüş kaydederken, ortalama saatlik kazançlar aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %4,1 ile beklentiler paralelinde bir artış gösterdi. ABD’de ocak ve şubat ayı istihdam verilerinin ardından mart ayı tarım dışı istihdam verisi de piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. İstihdam piyasasında soğuma emareleri gözlenmekle birlikte güçlü görünümün korunduğu takip ediliyor. İstihdam piyasasının yanında ABD ekonomisi de genel olarak güçlü kalmaya devam ediyor. Fed’in faiz artırımlarına karşın ABD ekonomisinin dirençli yapısını koruması, enflasyon rakamlarının son aylarda beklentilerin üzerinde gelmesi ve istihdam verilerinin de güçlü seyretmesi Fed’in faiz indirimlerine ilişkin belirsizlikleri gündeme tutuyor.

Cuma günü beklentilerin üzerinde gelen istihdam verisi sonrasında Fed’e ilişkin faiz indirim beklentisi %55 seviyelerine geriledi. ABD ekonomisinin gücünü korumaya devam etmesi durumunda Fed’in haziran yerine temmuz ayında faiz indirimine gidebileceği ve bu yıl için daha az sayıda bir faiz indiriminin gündeme gelebileceğine dair endişeler ana risk başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Veriler sonrası FED/Logan enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklerin artmasından endişeli olduğunu açıkladı. Euro Bölgesi'nde ise veri akışı sakindi. Euro bölgesinde parekende satışlar aylık ve yıllık beklentiler altında -0,5-0,7 olarak açıklandı. 11 Nisan perşembe günü ECB Faiz toplantısı öncesinde ECB üyelerinden gelen açıklamalar sonrası ilk faiz indiriminin haziranda başlayacağı beklentileri yükseldi. Jeopolitik risklerin yükselmesi kıymetli metallere olan talebi güçlü kılıyor ve ons altın 2350 seviyesini test ederek yeni zirve tazeledi. Petrol tarafında ise yeni haftaya düşüşle başlangıç görüyoruz. İsrail'in Gazze'de asker çekeceğini açıklaması bayram öncesi esir takas değişimi olacağına dair haber akışları petrol tarafında sınırlı bir geri çekilmeye neden oldu.

Günün geri kalanında önemli veri akışı bulunmazken Çarşamba günü ABD TÜFE verisi ve Perşembe günü yapılacak ECB Faiz toplantısı ve Başkan Lagerde'ın konuşması piyasalar tarafından takip edilecek. ECB  Nisan ayında faizi sabit bırakması beklenirken ,ilk indirim için haziran eyına işaret etmesi bekleniyor.

Kaynak: Gedik Yatırım  

Hibya Haber Ajansı