USD/TRY: ABD'de faiz indirimi noktasında kritik bir haftayı geride bıraktık. Üretim PMI verilerinin büyüme tarafında gelmesi, işsizlik oranının gerilemesi ve tarım dışı istihdamın 270 bin seviyelerinden 303 bin kişi seviyesinde beklentilerin üstünde gerçekleşmesi, faiz indirimi beklentilerini masadan kaldırmasa da indirim tarihi beklentileri hazirandan eylüle ötelenmiş gözüküyor. Yüksek faiz ortamına karşın ülke ekonomisinin dirençli duruşunun etkisiyle Wall Street endeksleri cuma gününü %1'lik yükselişlerle kapattı. Dolar endeksi (DXY) de haftayı 104,3'ten tamamladı. Bu hafta hem Fed için hem de ECB için veri yoğun bir hafta. ABD'de çarşamba günü yayımlanacak olan TÜFE verileri ve FOMC toplantı tutanakları faiz indirimi konusunda karar için önem arz etmekte. Öte yandan Euro bölgesinde perşembe günü ECB'nin faiz kararı piyasalar tarafından izlenecek. ECB'nin faiz indirimi için Fed'den daha önce harekete geçip geçmeyeceğinin soru işaretleri bu hafta cevaplanacak gibi gözüküyor. Yurt içinde ise sanayi üretimi aylık %3,2, yıllık %11,5 olarak açıklandı. Ramazan Bayramı dolayısıyla bu hafta için açıklanacak başka makro veri bulunmamakta. Bu sabah Dolar/TL'de tarafında yatay hareketler gözlemlenmekte. Bayram öncesi tüketicilerin nakit ihtiyacı sebebiyle oynaklık gözlenebileceği gibi, TL'deki reel değerlenme beklentileri devam edebilir.

EUR/USD: Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verileri piyasalar tarafından dikkatle takip edildi. Beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan veriler sonrasında Fed'den faiz indirim beklentileri haziran ayı için azaldı. Maaş artışlarında görülen yavaşlama ise piyasalardaki geri çekilmeyi sınırlı kılan gelişme oldu. Bu haftaya baktığımızda ise ABD'de çarşamba günü açıklanacak mart ayı TÜFE verisi (beklenti aylık %+0,3, yıllık %+3,4) ve FOMC toplantı tutanakları piyasaların odağında olacak. Ek olarak perşembe günü ECB'nin faiz kararı ve sonrasında Başkan Lagarde'ın açıklamaları takip edilecek. ECB'nin haziran ayında faiz indirimlerine Fed'den önce başlaması şimdilik ana senaryo olarak öne çıkıyor. Parite tarafında ise 1,0865 seviyesi yakın direnç bölgesiyken 1,08 seviyesi güçlü destek bölgesi olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Ons Altın geçtiğimiz hafta son işlem gününü %1,69 artışla 2.330 seviyesinde tamamladı. Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından piyasalarda Fed'in faiz indirimi yönündeki beklentisi haziran ayı için %49 seviyesine kadar geriledi. Bu hafta açıklanacak veriler beklentileri tekrar değiştirebilir. Orta doğuda jeopolitik risklerin artmasının etkisi de devam ediyor. Bu hafta ABD'de TÜFE ve ÜFE verileriyle beraber Fed toplantı tutanakları açıklanacak. 2.400 seviyesinin hedef olabileceği değerli madende, teknik seviyelere bakıldığında 2.375 seviyesi direnç olarak öne çıkarken 2.300 seviyesi destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım

Hibya Haber Ajansı