Hamas örgütü liderliği yaptığı açıklamada Mısır, Katar ve ABD'den arabulucuların sunduğu yeni ateşkes anlaşmasının ilk taslağını incelediklerini söyledi.

Örgüt, İsrail'in tüm taleplerini görmezden gelmesine rağmen bunu yapacağını söylüyor. Anlaşma taslağı, İsrail hapishanelerindeki Filistinlilere karşılık Hamas rehinelerinin serbest bırakılmasının müzakere edilebilmesi için altı haftalık bir ateşkes öngörüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, artık şartları kabul etmenin Hamas'a bağlı olduğunu belirtti. Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Majed al-Ansari de ateşkes konusunda birkaç gün öncesine göre daha iyimser olduğunu ancak görüşmelerin henüz bitmediğini söyledi.

İnsan hakları örgütleri ve birçok ülke liderleri İsrail hükümetinden Gazze'nin Refah kentine saldırmamasını isterken Başbakan Benjamin Netanyahu saldırı tarihine çoktan karar verdiklerini söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye yönelik amansız saldırıların amacı olan Hamas'ı yenmeyi başaracaksak bu kilit bir faktördür. Refah'a yapılması planlanan saldırının Hamas'ın ateşkes konusundaki istekliliğini arttırması gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail savunma bakanları dün, World Central Kitchen adlı yardım kuruluşunun yedi çalışanının İsrail ordusu tarafından öldürülmesine ilişkin devam eden soruşturmayı ve bu olayın tekrarlanmasının nasıl önlenebileceğini görüştü.

Hibya Haber Ajansı