Oil Change International (OCI) ve Friends of the Earth US kampanya grupları tarafından derlenen tahminlere göre, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerden oluşan G20 grubu ve finanse ettikleri çok taraflı kalkınma bankaları, 2020-2022 yılları arasında denizaşırı ülkelerdeki fosil yakıt geliştirmelerine 142 milyar dolar yatırdı.

Kanada, Japonya ve Güney Kore, incelenen üç yıl içinde bu tür finansmanın en büyük kaynakları oldu ve doğal gaz, kömür veya petrolden daha fazla pay aldı.

Japonya ve Kanada'nın da dahil olduğu en büyük ekonomilerden oluşan G7 grubu,2022 yılında fosil yakıtların denizaşırı finansmanı durdurma sözü verdi. Ancak kömüre yönelik finansman hızla azalırken, petrol ve gaz projelerine yönelik finansman güçlü bir şekilde devam etti.

Paranın bir kısmı Avustralya da dahil olmak üzere diğer gelişmiş ekonomilere gidiyor, ancak büyük kısmı gelişmekte olan dünyaya gidiyor. Bununla birlikte, daha zengin orta gelirli ülkeler hala en yoksullardan daha fazla finansman alıyor.

Çalışmada yer alan en , 2022 yılı son G7 taahhüdü 2022 yılı sonuna kadar tüm denizaşırı fosil yakıt finansmanını aşamalı olarak durdurmaktı. OCI çalışması, her ülke için 2020-21 mali yılının başından 2022-23 mali yılının sonuna kadar olan döneme odaklanıyor.

Bununla birlikte araştırmacılar, Japonya'nın fosil yakıt finansmanını sona erdirme vaadindeki boşluklardan yararlanarak geçtiğimiz haftalarda, Mart 2024 ortasına kadar yurtdışında yeni fosil yakıt yatırımları yapmaya devam ettiğini de tespit etti.

Dünya Bankası, üç yıllık dönemde fosil yakıtlara yılda yaklaşık 1.2 milyar dolar sağladı ve bunun yaklaşık üçte ikisi gaz projelerine gitti.

Salı günü yayınlanan rapora göre, ABD, Almanya ve İtalya da 2022-23 sonuna kadar denizaşırı fosil yakıt projelerine yılda milyarlarca fon sağladı. İngiltere yılda ortalama 600 milyon dolar kaynak sağladı.

Kanada, incelenen 2020-22 döneminde yılda ortalama 11 milyar doların biraz altında kaynak sağlarken, Güney Kore 10 milyar dolar ve Japonya yaklaşık 7 milyar dolar ortaya koydu.

 

Hibya Haber Ajansı