Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, enflasyon beklentilerinin yüksek faiz ortamının devam edeceğine işaret etmesi karşısında, teknoloji cephesinde sağlanan desteklerle yatay seyir izledi. Kritik TÜFE verisi öncesinde NY Fed tarafından açıklanan Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçları periyodik enflasyon beklentilerinin Fed hedefinin üzerinde seyretmeye devam ettiğini ortaya koydu. Gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, Mart'ta değişim göstermeyerek %3 seviyesindeki seyrini sürdürdü. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi, aynı dönemde %2,7'den %2,9'a çıkarken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise %2,9'dan %2,6'ya düştü. Hanehalkı harcamalarındaki artışa ilişkin beklenti Mart'ta 0,2 puan azalışla %5'e gerilerken, hanehalkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti ise değişim göstermeyerek %3,1 oldu. Bu dönemde maliyetlerde artış beklentisi benzin için %4,5'e, gıda için %5,1'e, üniversite eğitimi için %6,5'e, sağlık bakımı için %8,1'e ve kira için %8,7'ye yükseldi. Enflasyonun hedefe yakınsamasının zaman alacağına işaret eden anket sonrası ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,78 seviyesine, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,42 seviyesine hafif yükseldi. VIX endeksi ise 0,84 puanlık düşüşle 15,19 seviyesine geriledi. Faiz beklentilerine ilişkin olarak, Mayıs ayı toplantısında federal fonlama oranının %5,25-5,50 bandında sabit bırakılacağı olasılığı piyasalarda %100 seviyesinde fiyatlanıyor. İlk faiz indiriminin 25 baz puan ile Haziran ayı toplantısında yapılacağı beklentisi de %51,3 oranında fiyatlanıyor (önceki gün %50,8 seviyesindeydi). Teknoloji sektörüne ilişkin olarak ise ABD, dünyanın en büyük çip üreticisinin Arizona'da fabrika kurmasına yardımcı olmak için Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) şirketine 6,6 milyar dolar hibe ve 5 milyar dolar kadar kredi vermeyi planladığı yönündeki haber akışları gündemimizdeydi. Söz konusu hamlenin Başkan Biden'ın kritik teknolojinin yerli üretimini artırma çabalarını güçlendirdiğini söyleyebiliriz. ABD tarafından dün açıklanan ön anlaşma uyarınca TSMC, Phoenix'te 2025 ve 2028'de üretime başlaması beklenen iki tesise ek olarak üçüncü bir fabrika inşa edecek. Paket, Apple Inc. ve Nvidia Corp. gibi şirketlerin yonga üreticisi olan TSMC'nin üç tesiste yapacağı toplam 65 milyar dolardan fazla yatırımı destekleyecek. TSMC'nin üçüncü üretim tesisi ya da fabrikası, yeni nesil 2 nanometre (nm) süreç teknolojisine dayanacak ve 2030’dan önce faaliyete geçmesi planlanıyor. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, 2nm çiplerin yapay zekâ da dahil olmak üzere gelişmekte olan teknolojilerin yanı sıra ordu için de gerekli olduğunu söyledi. Söz konusu gelişmeler çerçevesinde Nasdaq endeksi %0,03 artışla 16.253,96 seviyesine yükselirken, S&P 500 endeksi %0,04 değer kaybıyla artışla 5.202,39 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi de %0,03 düşüşle 38.892,80 seviyesinden günü tamamladı.

 

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise Çin ve Güney Kore piyasaları dışında genel olarak alıcılı seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle yarın açıklanacak olan ABD TÜFE verisi öncesinde zayıf yenin desteğinde öne çıkan ihracat temasının Japonya, Avustralya ve Hong Kong piyasalarındaki yükselişlerde belirleyici olduğunu takip ediyoruz. Nikkei endeksi %0,82 yükselirken, S&P ASX 200 ve Hang Seng endeksleri de sırasıyla %0,55 ve %0,61 artıda. Bu arada, Brent, Pazartesi günü beş seanstan bu yana ilk düşüşünü gerçekleştirerek %0,9 düşüşle kapattıktan sonra varil başına 91 dolara yükseldi. ABD ham petrolü ise 87 doların altında seyrediyor. İsrail, Gazze'de ateşkes müzakerelerinde ilerleme kaydedildiğini söyleyerek, çatışmaların hafifletilme potansiyelinin sinyalini verdi, ancak Hamas bu iddiayı yalanladı. ABD vadelilerinde ise hafif alıcılı seyir gözleniyor. Bugün ABD’de NFIB Küçük İşletme İyimserliği verisi takip edilecek. Mart ayı verisinin 0,6 puan artışla 90 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de TÜFE ve bütçe dengesi verilerine ek olarak FOMC toplantı tutanakları takibimizde olacak. TÜFE Mart ayı verisinin manşet bazda aylık ve yıllık sırasıyla %0,3 ve %3,5 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çekirdek veriye ilişkin beklentiler de aylık %0,3, yıllık da %3,7 seviyesinde bulunuyor. Bütçe dengesi cephesinde hatırlanacağı üzere Şubat ayı verisi -296,3 mlr dolar açık olarak gerçekleşmişti. Asya cephesinde de Japonya’da ÜFE verisi izlenecek. Mart ayı verisinin aylık ve yıllık bazda %0,3 ve %0,8 seviyelerinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Perşembe günü ABD’de ÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. ÜFE Mart ayı verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %0,3 ve %0,2 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde 30 Mart haftasına ilişkin verinin 221k, 23 Mart haftasına ilişkin devam eden başvurular verisi de 1,79 mn seviyesinde gerçekleştiğini belirtmek isteriz. Euro Bölgesi cephesinde de AMB’nin faiz kararı toplantısı izlenecek. Toplantıya ilişkin piyasa beklentisi politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Asya cephesinde de Çin’de ÜFE ve TÜFE verileri takip edilecek. Mart ayı ÜFE verisinin yıllık bazda %2,8 düşüş kaydetmesi, TÜFE verisinin ise %0,4’lük ılımlı artış göstermesi bekleniyor. Cuma günü ABD’de ithalat ve ihracat verilerine ek olarak Michigan tüketici güveni verisi izlenecek. İthalat ve ihracat Mart ayı verilerinin aylık bazda %0,3 ve %0,2 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Michigan tüketici güveni Mart ayı öncü verisinin de 0,7 puan düşüşle 78,7 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Kaynak Halk Yatırım

Hibya Haber Ajansı