Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, bugün başkent Beijing’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, görüşmede Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 75 yılda, ikili ilişkilerin zorlukların üstesinden gelerek sürekli ilerlediğini hatırlattı.

İki tarafın, ittifak ilişkisi kurmadan ve üçüncü tarafları hedef almadan kalıcı iyi komşuluk kuralında ısrar ettiğini ve kapsamlı stratejik eşgüdümü derinleştirdiğini belirten Dışişleri Bakanı Wang, Çin ile Rusya’nın Soğuk Savaş dönemindeki büyük devletler ilişkisinden farklı ve yeni bir ilişki modeli yarattığına, bunun küresel stratejik istikrarın korunması ve yeni gelişen büyük ülkeler arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yeri doldurulamaz bir önemi haiz olduğunu vurguladı.

Wang Yi, Rusya ile birlikte iki devlet başkanının vardığı uzlaşılar doğrultusunda iki ülkenin kalkınma planlarının kenetlenmesini güçlendirmeye ve her alanı kapsayan pragmatik işbirliğini hızlandırmaya hazır olduklarını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da görüşmede, Tek Çin ilkesine bağlı kalan Rusya’nın Çin’le ekonomik ve ticari işbirliğini ilerletmeyi istediğini dile getirdi.

Sergey Lavrov, Çin’le BRICS, Shanghai İşbirliği Örgütü, BM ve G20 gibi çok taraflı platformlar kapsamındaki işbirliğini derinleştirerek daha adil ve demokratik bir uluslararası düzenin kurulmasını hızlandırmayı arzuladıklarının altını çizdi.

Hibya Haber Ajansı