Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. 

Görüşmede, bu yılın Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıldönümü olduğuna işaret eden Xi, iki ülkenin hem büyük ülkeler hem de komşu ülkeler olarak uyum içinde bir arada yaşayarak, iş birliği ve kazan-kazana dayalı yepyeni bir yol açtığını hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı Xi, bu gelişmenin iki ülke ve iki halk için fayda yarattığı gibi, uluslararası eşitlik ve adalet davasına da irfan kattığını söyledi.  

İkili ilişkilerin daima istikrarlı şekilde ilerlemesinin güvence altına alınması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ikili sıkı temasların korunması hususunda mutabık kaldıklarına dikkat çeken Xi, iki tarafın, diplomatik ilişkilerin 75. yıldönümü ve Çin-Rusya Kültür Yılı vesilesiyle düzenlenecek etkinliklerden istifade ederek, varılan söz konusu uzlaşıları hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Beijing’in daima Rus halkının kendi ulusal koşullarına uygun bir gelişme yolu seçmesine ve Rusya’nın terörizmle mücadele çabalarına destek verdiğine işaret eden Xi Jinping, Moskova ile BRICS ve Shanghai İşbirliği Örgütü gibi çok taraflı çerçevelerdeki iş birliğini güçlendirerek, eşitlik, açıklık, şeffaflık ve kapsayıcılık ruhuyla “Küresel Güney” ülkeleriyle birlik hâlinde olmayı arzuladıklarını kaydetti. 

Çin’de kazanılan göz alıcı başarıların diğer ülkelerin kalkınması için de önemli fırsatlar sağladığını dile getiren Sergey Lavrov, Çin’le ilişkilerin kapsamlı şekilde sağlamlaştırılıp geliştirilmesinin Rusya’nın dış politikasındaki önceliklerden olduğunu ifade etti.

Vladimir Putin’in devlet başkanlığı görevine yeniden seçilmesinin Rusya-Çin ilişkilerinde de devamlılık sağlayacağını vurgulayan Lavrov, eşitlik ve karşılıklı yarar temelinde oluşturulan Rusya-Çin ilişkilerinin Soğuk Savaş dönemindeki müttefiklik ilişkilerini de aşarak güçlü bir direnç gösterdiğini belirtti. 

Sergey Lavrov, iki devlet başkanı tarafından varılan uzlaşıları hayata geçirerek ikili ve çok taraflı iş birliğini güçlendireceklerini, daha eşit ve adil bir uluslararası düzen kurulmasına katkıda bulunacaklarını sözlerine ekledi.  

Hibya Haber Ajansı