Çin Maliye Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Çin ekonomisinin uzun vadeli olumlu eğiliminin sabit kaldığı ve Çin hükümetinin devlet kredi derecelendirmesini yüksek seviyede tutma yeteneği ve kararlılığının sürdüğü bildirildi.

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in bugün yayınladığı raporda, Çin'in kredi notunun “A+” olarak teyit edildiği, ancak görünümünün “durağan”dan “negatif”e düşürüldüğü kaydedildi.

 Çin Maliye Bakanlığı'nın bugün yaptığı açıklamada, Fitch'in Çin'in kredi notu görünümünü düşürmesine duyulan üzüntü dile getirildi. Açıklamada, Fitch'in derecelendirme sisteminin Çin'in mali politikalarının ekonomik büyümeyi destekleme ve makro kaldıraç oranını istikrara kavuşturma konusundaki olumlu etkisini yeterince ve ileriye dönük bir şekilde yansıtamadığı vurgulandı.

 Bakanlığın açıklamasında, “Uzun vadede, makul bir bütçe açığı sürdürülmesi ve değerli borç finansmanının etkin değerlendirilmesi, iç talebi ve ekonomik büyümeyi teşvik ederek devlet kredi derecelendirmesinin yüksek seviyede tutulmasına yardımcı olacaktır. 2024 yılı için Çin'in bütçe açığını yüzde 3 olarak belirlemesi, ekonominin istikrarlı büyümesine ve hükümetin borç oranını etkin bir şekilde kontrol etmesine katkıda bulunacak şekilde genel olarak uygun ve mantıklıdır.” ifadelerine yer verildi.

 

Hibya Haber Ajansı