Çin hükümeti, etkili yatırımı genişletmek ve yeni kaliteli üretici güçler geliştirmek amacıyla endüstriyel ekipmanların iyileştirilmesine yönelik özel hedefler ve önlemler yayımladı. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı da dahil olmak üzere yedi hükümet biriminin ortaklaşa açıkladığı eylem planına göre ülke, endüstriyel ekipman yatırımını 2027 yılına kadar yüzde 25’ten fazla artıracak.

Eylem planına göre, 2027’den önce büyük işletmelerde Ar-Ge’de dijital araçların uygulanma oranı yüzde 90’ı aşacak ve temel üretim süreçlerinin yüzde 75’inden fazlası sayısal olarak kontrol edilecek. Planda odağın modern endüstriyel sistemin inşasını hızlandırmak ve üst düzey, akıllı ve çevre dostu modern endüstriler geliştirmek olduğu açıklandı.

Resmi veriler Çin’de ekipman yenilemeye yönelik büyük bir talebin olduğunu gösteriyor. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie, Çin’in sanayi, tarım ve diğer kilit alanlarındaki ekipman yatırımı 2023’te yaklaşık 4,9 trilyon yuan (681,3 milyar dolar) olduğunu söyledi. Ekipmanın güncellenmesinin büyük bir pazar yaratacağını tahmin eden Zheng, yıllık 5 trilyon yuan’dan (695 milyar dolar) fazla bir ölçek oluşturacağını belirtti.

Eylem planı tarım, inşaat makineleri ve elektrikli bisiklet gibi sektörlerdeki eski ekipmanların kaldırılmasına vurgu yapıyor. Havacılık, fotovoltaik, güç pilleri ve biyolojik fermantasyon alanlarındaki yüksek teknoloji şirketlerinin, daha yüksek verimlilik ve güvenilirliğe sahip daha gelişmiş ekipmanlara yükseltilmelerini teşvik edecek.

Ayrıca sayısal olarak kontrol edilen takım tezgahları, endüstriyel robotlar ve akıllı lojistik gibi alanlarda ekipman yükseltmesinin teşvik edileceği belirtilerek dijital dönüşüme de vurgu yaptı. Belgede, akıllı fabrikaların yapay zeka, 5G ve uç bilişim gibi yeni teknolojilerin yoğun kullanımıyla daha hızlı bir gelişme yaşayacağı belirtildi.

Bu arada planda, inşaat, çelik ve demir dışı endüstriler gibi kilit endüstrilerde enerji tasarrufu sağlayan ve çevre dostu ekipmanların genişletilmesi ve uygulanması vurgulandı. Ayrıca petrokimya, tekstil, kağıt yapımı, deri ve gıda gibi sektörlerde katı atık arıtma ve su tasarrufu sağlayan ekipmanların kullanımı daha yaygın hale gelecektir.
 

Hibya Haber Ajansı