Çin, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla tahıl üretimine artıracak yeni bir eylem planı uygulayacak. Devlet Konseyi tarafından yayımlanan eylem planına göre, ülkenin tahıl üretim kapasitesi 2030 yılına kadar 50 milyon tondan fazla artırılacak. 2030’da tahıl yetiştirme alanı yaklaşık 1,75 milyar mu yani 117 milyon hektar olacak ve mu başına tahıl üretimi 420 kilograma ulaşacak.
Çin’de dokuz yıldır 650 milyon tonu aşkın tahıl hasadı yapılırken, kişi başına düşen tahıl miktarı 493 kilograma ulaştı. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, tahıl arz ve talebinin halen ‘hassas bir dengede’ olduğunu ve makasın genişleyebileceğini, dolayısıyla gıda güvenliğini sağlamanın önemli olduğunu düşünüyor.

Hayata geçirilecek yeni plana göre, tahıl üretiminde mısır ve soya fasulyesine özel önem verilecek. Pirinç ve buğdayda kalitenin artırılması ve yapının optimize edilmesi üzerinde duruluyor. Patates ile diğer tahıl ve bakliyat türleri de yetiştirilme bölgelerine göre teşvik edilecek. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın rehberliğinde, 720 adet kritik tahıl üreticisi suyun korunmasından, yüksek standartlı tarım arazisi inşasına ve tohum endüstrisinin yeniden canlandırılmasına kadar önemli projeler hayata geçirilecek. 
 

Hibya Haber Ajansı