4. Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı, 13 Nisan’da Hainan eyaletinin Haikou kentinde başlayacak. Küresel kaliteli tüketici ürünlerinin sergilendiği bir ticaret platformu niteliğini taşıyan Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı’na ait bölümlerden birine “İkili Sirkülasyon ve Tüm Dünyadan Alışveriş” ismi verildi. İkili sirkülasyon ne anlama geliyor? Tüm dünyadan alışveriş nasıl gerçekleşiyor?

Bir taraftan, Çin'de 1,4 milyardan fazla nüfus var. Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla 10 bin ABD Doları’nı aştı. Uzun vadeli gelişmelerden sonra Çin, dünyanın en büyük ölçekli ve en büyük potansiyele sahip tüketici pazarı haline geldi.

Diğer taraftan uluslararası koşullara bakıldığında dünya ekonomisi gerilemeye devam ederken uluslararası ticaret ve yatırım büyük ölçüde daraldı. Uluslararası finans piyasasında dalgalanmalar yaşanıyor. Ekonomik küreselleşmeden uzaklaşma eğilimi görülüyor. Bazı ülkelerde ticari korumacılık tedbirleri uygulanıyor. Jeopolitik riskler yükseliyor. Bu durum, küresel endüstri ve tedarik zincirlerinin sık sık kesilmesine ve geleneksel uluslararası ekonomik sirkülasyonun zayıflanmasına neden oldu. 

Bu koşullar altında, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iç sirkülasyonun esas olduğu, iç ve dış sirkülasyonun birbirini ilerlettiği yeni bir kalkınma modeli oluşturulması yönünde bir strateji ileri sürdü. Bu strateji, Çin ekonomisinin ilerleme istikametini belirleyen bir pusula olarak değerlendirildi ve “ikili sirkülasyon” Çin'in kalkınmasında anahtar kavramlarından biri olarak benimsendi.

Dijital, yeşil ve sağlıklı tüketime odaklanan 4. Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı’na 59 ülke ve bölgeden yaklaşık 3 bin marka katılıyor. Çin'in iç pazarını uluslararası pazarıyla bağlayan Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı, "ikili sirkülasyonun" ilerletilmesi, küresel şirketlerin Çin pazarının gelişiminden faydalanması ve Çin ürünlerinin küresel pazara girmesi için önemli bir platform haline geldi.

Çin, şu ana kadar 140 ülke ile ticari ortaklık ilişkileri kurdu ve mal ile hizmet ticaret hacminde dünya lideri konumundadır. “İkili sirkülasyon ve tüm dünyadan alışveriş”in potansiyeli, dünya çapındaki şirketleri, girişimcileri ve tüketicileri cezbediyor.

Hibya Haber Ajansı