Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ve İran arasında yaşanan gelişmelerle ilgili Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden herhangi bir açıklama yapılmaması hakkında açıklama yaptı.

Davutoğlu, "Dün bölgemiz için de dünya için de uzun bir geceydi. Bütün başkentler ayakta iken ve açıklamalarla tutumlarını ortaya koyarken bir tek Ankara sessiz ve ıssızdı. Gece boyu ne bir açıklama ne de bir kriz toplantısı yapıldı. Şu ana kadar da bir açıklama gelmedi." dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, herhangi bir açıklama gelmemesinin iki nedeni olabileceğini söyledi. Davutoğlu, şunları ifade etti:

"İlki: Yetkili kurumların açıklama hazırlamış ama Cumhurbaşkanından onay alamamış olması. İkincisi, Sayın Cumhurbaşkanının yaklaşan ABD ziyareti öncesi Washington’daki çevreleri rahatsız edecek bir açıklamadan kaçınmış olması." 

İsrail ve İran gelişmeleri hakkında açıklama yapılmamasının iki nedeninden bahseden Davutoğlu, bu nedenlerin gerekçelerini de şu şekilde anlattı:

"Birinci gerekçe Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin devlet kurumlarını etkisiz kılarak devlet reflekslerini dumura uğratmış olmasının vahim bir sonucudur. İkinci gerekçe geçerli ise durum daha da vahimdir. Türkiye bölgesel konulardaki tutumunu ne kadar güçlü olursa olsun başka bir küresel güce endeksleyemez. Önce kendi tutumunu belirler. Daha sonra da bölgesel ve küresel aktörler nezdinde bu çerçevede aktif girişimde bulunur."

Hibya Haber Ajansı